Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да торите доматите през ЮЛИ за добра реколта?

20 юни 2022, 14:14 часа

Подхранването на доматите през месец юли е с фундаментално значение за богатата реколта. Именно този летен месец градинарите приемат като най-съществен, тъй като тогава доматените растения започват да цъфтят и да образуват плодове.

През юли е необходимо на доматите да им се предоставят ценни вещества като магнезий, цинк, бор, желязо, калий, фосфор. Всички те повлияват благоприятно на плододаването.

Ако сте почитатели на естествените торове, може да се възползвате от следните няколко съставки:

  • Пепел;
  • Йод;
  • Йод с амоняк;
  • Мая;
  • Борна киселина;
  • Сложен тор (2 л. суроватка, 2 с.л. пресята пепел, 10 капки йод, 8 л. вода).

Как и кога е желателно да се подхранват доматите?

Ако вашите доматени растения са отглеждани на открито, нужно е да ги подхранвате 1-2 пъти в месеца. Старите градинари са категорични, че за най-добра реколта доматите се нуждаят от минерално торене в началото на месеца, пръскане в средата на юли и органично торене през последното десетдневие. Трябва обаче да има интервал между всяко едно подхранване и той следва да бъде минимум една седмица и максимум две седмици.

Ако доматите започнат да гният, веднага ги напръскайте с това

Ако обаче искате доматите по-бързо да станат червени, без да се съобразявате с метеорологичните условия, може да се възползвате от специална схема за подхранване.

Хранете редовно храстите с торф и доматите ще се зачервят много по-бързо. Освен това торфът ще спомогне и за по-бързото узряване на плодовете. Тук обаче е важно торфът да бъде сух. Към храстите се добавя около една чаша от веществото и след това се полива с вода.

Пепелта също не е за подценяване, когато става въпрос за узряването на домати. Нужни са ви една супена лъжица суперфосфат и една чаша пепел. Тези две съставки се разтварят в 5 литра вода.

Сместа се бърка и се ползва за поливане. За един храст се използва една чаша. Едно такова подхранване не само помага на доматите да узреят значително по-бързо, но и предпазва растенията от вредителите.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес