Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си отгледате постоянно цъфтяща бегония

05 юни 2024, 13:49 часа

Ако търсите красива украса за вашата градина или балкон, една постоянно цъфтяща бегония е много добра идея. Не изисква много грижи, има красиви цветове и цъфти от лято до късна есен. Постоянно цъфтящата бегония привлича вниманието с интересния си външен вид, а характерните ѝ черти са блестящи цветове и месести листа. Това е едногодишно растение, средно високо (около 10-20 см). Цветовете са най-често червени, бели или розови. Постоянно цъфтящата бегония също има месести, дебели, разклонени и червени стъбла, а листата са овални и лъскави, в зелени или червени нюанси.

Постоянно цъфтяща бегория - отглеждане, грижи и размножаване

Този сорт бегония се отглежда много лесно - най-често ще я видите в лехи, градски пространства и градини. Ако искате градината ви да изглежда красива и впечатляваща, трябва да запомните няколко правила.

Още: Домати биволско сърце: Какво да направите за богата реколта?

Постоянно цъфтящата бегония обича плодородна и хумусна почва. Обича слънцето и слънчевите места, но понася добре и засенчените места. Тази бегония обаче не обича сушата. Не забравяйте да я поливате, тъй като продължителната топлина може да има отрицателно въздействие върху нея.

Размножаване чрез семена

За да се насладите на гледката на добре поддържана и цветна градина, трябва да подготвите разсад през зимата (януари или февруари). Засейте семената в ниски кутии, като направите отвори за оттичане на вода и специален субстрат, който може да бъде закупен в магазин за градинарство.

Още: Тези цветя са бижутата на всяка градина! Как да се грижите за гладиоли?

Поставете семената върху подготвения субстрат и ги полейте. След това покрийте кутиите с фолио, като не забравяте за дупките, през които да влиза чист въздух. След като семената покълнат, можем да се подготвим за засаждане. Моля, не забравяйте, че можете да закупите и готов разсад в магазините за градинарство. Май е най-добрият месец да украсите градините и балконите си с постоянно цъфтящи бегонии.

Най-често срещаните болести по бегонията

Именно заради факта, че цъфтящата бегония не обича поливането на листата, почвата трябва да се полива само около растението. Излишната влага (дори да е причинена от обилни дъждове) може да причини сива плесен. Опасността е бързото разпространение на това заболяване. Първите симптоми на сивата плесен са кафяви, малки петна, а след това постоянно цъфтящата бегония започва да гние. След това се появява сиво покритие, покриващо растението.

Друга болест, която напада постоянно цъфтящите бегонии, е брашнестата мана. Причината за появата на това заболяване е престоя на растението на силно засенчено място, съчетано с поливане на листата. По-малък проблем са вредителите, на които постоянно цъфтящата бегония е доста устойчива.

Още: Обичате божури? Ето как да ги гледате правилно, за да ви радват с цвят и аромат!

Постоянно цъфтящата бегония е вид, който е много популярен поради естетическите си стойности. Освен това предлага много възможности за подреждане благодарение на разнообразието от цветове, в които се предлага. Лесната грижа е друго предимство на това декоративно растение. Просто трябва да запомните няколко правила, за да се насладите на красиво декориран балкон или градина.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес