Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си отгледате морава с лайки?

15 юни 2023, 16:11 часа

Ако сте засадили вашата морава с лайки, важно правило е да не ходите по нея поне 12 седмици, а след това само с много леко движение през първата година. Тревните площи с лайка могат да станат лесно на петна, което може да доведе до проблеми с плевелите. През първата година след засаждане поливайте редовно, особено ако времето е горещо и сухо. Няма нужда да косите моравата с лайки, подрязвайте при необходимост.

Ако отглеждате цъфтяща Chamaemelum nobile, а не тревна лайка, могат да се създадат голи петна, защото растенията естествено остаряват и умират. Трябва да имате под ръка млади растения, за да запълните празнините.

Петна по листата на растенията: Ето какви могат да са причините

Като сведете голите петна до минимум, трябва да имате гъста морава с ниска поддръжка и устойчива на плевели. Ако въпреки вашите усилия и старание се появят плевели, изкопайте ги и засадете отново мястото с пресни растения от лайка.

Как да размножите тревни площи от лайка?

Ако искате да увеличите площите си засяти с лайка, може да ги размножите като изкопаете буца и използвайте лопата или стар нож за хляб, за да я разделите на по-малки парчета.

Пресадете непосредствено след това и полейте обилно. Всички разделени растения ще понесат увреждане на корените, без значение колко внимателно ги разделяте, така че продължете да поливате около седмица, докато се възстановят и започнат да растат добре.

Листата на растението падат: Каква е причината?

Вредители и болести

Ако заложите на тревни площи, покрити с лайка, трябва да знаете, че не изискват много поддръжка и не са толкова податливи на проблеми в сравнение с традиционните тревни площи.

Може да имате проблеми с листни въшки, особено върху нежни нови растения. Ако се появят големи зарази, листните въшки могат да отслабят растенията и да повлияят негативно на цялостното им здраве.

Домашно врабче, калинка и летателна муха разчитат на листните въшки, за да завършат жизнения си цикъл, така че може да оставите тази работа за тях. Може да използвате и силна струя вода от маркуч, за да ги измиете от растенията.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес