Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим тор от есенните листа

03 ноември 2021, 10:25 часа

Мъртвите листа са идеален органичен материал. За запален градинар те могат да се превърнат в един от най-добрите компости, които можете да си направите. Ако никога не сте опитвали това преди, може бине занете как да го направите.

И така, тук обясняваме как да направите органичен тор от листа. Това е невероятно лесно. Ако имате купчина мъртви листа, добавете влага, бяла вар, обръщайте купчината от време на време и оставете времето да се погрижи за останалото. Добавете окосена трева, ако искате да го подсилите.

Наградата в края на усилията, които полагате, е богат, органичен тор, който може да се използва като растителна храна. Можете да го използвате и за отглеждане на гъби.

Първата стъпка е да съберете листата, преди да се издухат и някой друг да ги вземе. В сух ден мъртвите листа са много леки за движение. Така че можете да ги съберете на куп с помощта на гребло или, както някои хора препоръчват, да преминете през зоната на падналите листа с косачка, която събира и мели. Това ще нареже листата, докато събирате. След това, когато приберете реколтата, по един или друг начин, можете да направите това:

Как да направите органичен тор от листа:

1. Започнете да правите компост с тях в кошче, купчина или съд за компост.

2. Съхранявайте ги в големи торби, имайте предвид, че трябва да се съхраняват сухи.

3. Добавете нитратен материал, за да балансирате високото ниво на въглерод в мъртвите листа. Това включва кухненски отпадъци и изрязани тревни площи.

4. Смесете листата с нитратния материал, като използвате редуващи се слоеве. Стремете се към съотношение на листата към нитратите около 5:1.

5. Поръсете малко хидратирана вар върху нитратния материал, за да намалите киселинността и миризмите.

6. За да ускорите процеса, обърнете купчината или използвайте аераторни сонди в кошчето. Това не е от съществено значение, но ще коства много време, ако не го направите.

7. Ако компостиращата маса изглежда суха, добавете вода. Компостът трябва да е влажен.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че загниването на листата може да отнеме известно време в зависимост от това как го правите. По какъвто и начин да го направите, ще установите, че освен листата, ще ви трябват още две съставки – вода и въздух.

Въздухът идва свободно от всичко около нас и за водата може да се използва сива вода, т.е. вода от съдомиялна машина, вода за вана или вода от пералня. Загуба е да се използва чиста вода.

Органичният тор, известен още като компост, може да се генерира по два начина.

Ако искате скорост, а повечето от нас го правят, най-бързият начин да превърнете листата в добре използваем органичен тор включва нарязването на листата.

За най-добър резултат прекарвайте листата през чопър няколко пъти, докато се нарежат на ситни частици. Колкото по-ситни са частиците, толкова повече влага ще попие и толкова по-бърз е процесът на гниене.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес