Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

24 април 2024, 13:44 часа

Ранното кафяво гниене е едно от най-разпространените заболявания по овощните дръвчета, нанасяйки сериозни щети на култивираните сортове. Симптомите се проявяват върху цветовете, листата и плодовете, оставяйки горчив вкус в резултат от гниенето. За да се справим с това предизвикателство, трябва да приложим ефективни стратегии за борба с болестта.

След поройните дъждове - с какво се пръскат овошките?

Стъпки за борба с ранното кафяво гниене

Агротехнически мерки

  • Нови насаждения трябва да бъдат осъществявани на добре проветриви места, където въздушният поток може да намали вероятността от развитие на болестта.
  • Изкореняване на саморасли сливи и джанки, трънки и издънки е важна част от процеса на предотвратяване на разпространението на гъбичния паразит.
  • Регулярно изрязване и отстраняване на опожарени клонки помага да се запази здравето на дървото.
  • Големите рани след рязане трябва да се обработват със специални бои или замазки, за да се предпази раната от инфекции.

овошка, подрязване

Химическа борба

  • Първото пръскане с бордолезов разтвор трябва да се извърши рано през пролетта, преди пъпките да се разпукат.
  • Второто третиране следва да се направи върху цветята, когато те започнат да показват боя (фаза цветен бутон), използвайки подходящ препарат.
  • При благоприятни условия за развитие на болестта, пръсканията трябва да се повтарят през целия период на цъфтеж и дори след него.
  • Есенното третиране с бордолезов разтвор може да бъде полезно, когато листата почнат да опадат.

Поливане на овошките през пролетта - кога и как се прави

Борбата с ранното кафяво гниене изисква комбиниране на агротехнически и химически мерки. Съчетаването на правилния подход и редовната грижа за овощните дървета може да намали значително възможността от зараза и загуби. Важно е да се помни, че различните сортове на дърветата имат различна чувствителност към тази болест, затова изборът на подходящи сортове за конкретната градина е съществен. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес