Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с белите петна по доматите

17 юни 2024, 12:30 часа

Отглеждането на домати е любимо занимание за много градинари. Удоволствието от това да береш свежи, сочни домати от собствената си градина е несравнимо. Но този трудоемък процес може да бъде сериозно застрашен от различни болести, сред които се открояват белите петна по листата на доматите. Това гъбично заболяване, известно като септориоза, може да унищожи реколтата, ако не се вземат навременни мерки. В тази статия ще разгледаме какви са причините за появата на белите петна и как да се справим с тях, за да запазим нашите домати здрави и продуктивни.

Какво представляват белите петна?

Белите петна по листата на доматите, причинени от гъбичките Septoria lycopersici, представляват сериозно гъбично заболяване. Те обикновено зимуват в почвата и при благоприятни условия като повишаване на температурата и влажността през пролетта, заразяват най-близките до почвата листа и постепенно се разпространяват нагоре по растението. Първоначално се появяват като ситни воднисти петънца, които често остават незабелязани, но с развитието на болестта обхващат цялата листна маса на доматите.

Как да се справите с белите петна и напукването на доматите

Как се разпространяват гъбичките?

Гъбичките могат да се разпространяват много бързо при влажно и топло време, особено когато температурата е над 25 градуса. Те обичат висока влажност и могат да заразят не само листата, но и плодовете, което води до сериозни загуби в реколтата. Ако не се вземат мерки навреме, белите петна могат да доведат до пожълтяване и умиране на листата, които не окапват, а остават увиснали по доматите, като така намаляват добива и качеството на плодовете.

Превантивни мерки

1. Дезинфекция на семената

Първата стъпка към предотвратяването на белите петна е дезинфекцията на семената. Обеззаразяването на семената преди разсада е ключова мярка за предотвратяване на заразата в градината. Така се гарантира, че няма да внесете гъбички с разсада и ще намалите риска от развитие на болестта.

бели петна

2. Правилно поливане

Важно е да се стремите да не преполивате доматите и да не мокрите листата, а само почвата около корените им. Прекомерната влага създава благоприятна среда за развитие на гъбичките. Поливането трябва да се извършва сутрин, а не вечер, за да се осигури достатъчно време на растението да изсъхне през деня.

3. Сеитбообращение

Практикуването на 3-годишно сеитбообращение е ефективен метод за унищожаване на инфекцията в почвата. Това означава, че не трябва да засаждате домати на едно и също място всяка година. Ротацията на културите помага да се намали концентрацията на гъбичките в почвата и да се предотврати разпространението на болестта.

4. Унищожаване на растителните остатъци

След прибиране на реколтата е важно да унищожите всички растителни остатъци от болни домати. Оставянето им в градината може да доведе до повторна зараза на следващата година. Използването на семена от болни домати също трябва да се избягва.

Действайте бързо, ако забележите бели петна по доматите!

Лечение на белите петна

  • Използване на фунгициди

Ако забележите появата на бели петна по листата на доматите, трябва да предприемете незабавни мерки. Фунгицидите са ефективни при борбата с гъбичките и могат да се намерят в агро аптеките. Важно е да следвате инструкциите за употреба и да се консултирате със специалисти за допълнителни съвети.

  • Естествени методи за борба

Ако не сте привърженици на химията, можете да използвате естествени методи за борба с белите петна. Един от тях е извършването на профилактика и следването на гореописаните превантивни мерки. Също така, съществуват биологични фунгициди, които са по-малко агресивни към околната среда.

Белите петна по листата на доматите могат да се превърнат в сериозен проблем, ако не се вземат навременни мерки. С правилната профилактика и лечение, можете да защитите вашите домати и да осигурите богата и здрава реколта. Помнете, че превенцията винаги е по-добра от лечението и внимателното наблюдение на растенията е ключът към успешното им отглеждане. Следвайте съветите в тази статия и се наслаждавайте на вкусни и здрави домати от вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес