Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижим за китайската роза през зимата

12 ноември 2021, 16:40 часа

Китайската роза (хибискус) може да бъде чудесна декорация за дом или градина и противно на много стереотипи, изобщо не е отровна. Въпреки, че е взискателно растение, ако се опитаме да положим малко труд, то ще ви се отплати с невероятни, пъстри цветя, които привличат вниманието от разстояние. Прочетете как да се грижите за китайската роза през зимата в написаното по-долу.

Китайската роза е растение, което може да приеме формата на храст или малко дърво. Екземплярите, отглеждани в саксии, обикновено не растат толкова, колкото тези, които са засадени в градината. Китайската роза има лъскави тъмнозелени листа. Те могат да бъдат с различни форми – кръгли, копиевидни, гладки или назъбени в краищата. Най-голямата украса на растението са красивите, нежни цветя. Могат да бъдат едноцветни или на петна. Техните плодници и тичинки са слети заедно.

Китайска роза - грижи 

Китайската роза е много чувствителна. Неблагоприятните условия за нея - студ, течение, температурни колебания и дори промени като преместване на друго място, причиняват опадане на цветята и пъпките. Растението се нуждае от обилно поливане, но преливането може да доведе до гниене на корените. Прашните листа на саксийната китайска роза могат да се избърсват с влажна кърпа, а пръскането също е много полезно за тях. За това използваме само обикновена вода, без абсолютно никакви химически полиращи средства. От време на време растението трябва да се наторява. За това са достатъчни редовни малки количества течна тор за саксийни растения и по време на периода на цъфтеж - за цъфтящи растения. Цветето не трябва да се наторява през зимата или известно време след разсаждането.

Китайската роза трябва да има подходяща позиция – предимно защитена от влага и студ. Това е растение, което изисква много място и добро осветление. По-силното слънце може да навреди на младите екземпляри, но по-старите, които в момента цъфтят, се нуждаят от голямо количество светлина. Важно е обаче светлината да е разсеяна. Твърде силните слънчеви лъчи, концентрирани в една точка, могат да изгорят листата.

За да може китайската роза да цъфти красиво всяка година, е необходимо да му осигурите подходящи условия през зимата. След цъфтежа домашният хибискус се нуждае от малко по-ниска температура. В идеалния случай то трябва да бъде поставено на светло място, където е 12-15 ° С. Когато е твърде топло, листата пожълтяват и започват да окапват. През този период китайската роза трябва да се полива веднъж седмично. За да може растението да оцелее през зимата в градината, то трябва да се покрие, за да се предпази от замръзване.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес