Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете кога краставиците са готови за бране?

17 юли 2023, 11:37 часа

Краставиците са чудесно решение за засаждане във вашата градина, много са сочни и хрупкави, но трябва да знаете кога да ги откъснете, като следите за определени знаци. Зеленчуците, отглеждани на открито, могат да се берат до септември, докато останалите могат да продължат да плододават през октомври, ако температурата на въздуха е достатъчно топла.

Добрите градинари съветват да наблюдавате внимателно краставиците, защото могат да презреят много бързо. Когато кората стане жилава и жълта и плодът се подуе и стане по-заоблен – значи вашите краставици вече са презряли. Трябва да знаете какъв вид краставици отглеждате – каква форма и цветове ще придобият, за да знаете кога са готови.

Листата на краставиците пожълтяват: Ето как да го избегнете

Независимо дали сте отгледали вашите краставици от закупени от магазина растения или сте засадили семена от краставици, вие ще търсите едни и същи индикатори, че е подходящо време за прибиране на реколтата от вашите краставици.

Как да разберете кога една краставица е готова за бране?

Най-общо правило, което да следвате при бране на краставиците, е те да бъдат със среднозелен цвят.

За да проверите твърдостта на плодовете на вашата краставица, приложете лек натиск с пръстите си. Трябва да е твърдо, но не прекалено, тъй като това предполага, че плодът е незрял. Ако вашата краставица е мека или жълта на цвят, това показва, че вече е презряла. Презрелите краставици могат да се консумират, но вкусът им най-вероятно няма да е много приятен, а по-скоро горчив.

Добрите градинари споделят: Подрязване на краставиците в градината

Някои сортове краставици ще варират в зависимост от размера, така че когато засаждате по-рядко срещан сорт краставици, най-добре е да направите проучване. Обикновено всички краставици узряват между 50 и 70 дни след засаждането.

Краставиците произвеждат плодове много по-бързо от повечето градински растения, така че е необходимо да берете краставиците редовно и да проверявате всеки ден дали има нова узряла и подходяща на бране.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес