Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че е време да смените почвата в саксиите

07 октомври 2024, 18:44 часа

Почвата в саксиите със стайни растения периодично трябва да се подменя - всички цветари знаят всички. С течение на времето тя губи хранителни вещества и дори става опасна за цветята. По правило почвата се подменя веднъж на две години. Но процедурата може да се извърши и по-рано.

Признаци, които издават, че е време да смените почвата в саксията

В случая трябва да обърнете внимание на текстурата на почвата, външния вид на растението и задържането на влага в почвата. 

Ако оценявате горния слой на почвата в саксия, той трябва да е мек и рохкав. Ако видите „кора“ от твърда пръст, по-добре е да я смените. В такъв случай към корените не постъпват влага и питателни вещества.

Засадете ги точно сега: Тези растения ще направят почвата по-плодородна

Външен вид на растението - това е най-важният индикатор, че подмяната на почвата ще бъде добро решение. Ако растението изглежда слабо и безжизнено, тогава презасаждането ще ви помогне да го спасите.

Ако сте забелязали, че течността по време на поливане се оказва под саксията това трябва да пресадите растението в нова саксия. Също така това може да е сигнал, че почвата се нуждае от дренаж. Ако тези признаци са налице, се препоръчва пресаждане възможно най-скоро.

Грижата за стайните цветя трябва да се избира индивидуално за всяко растение, като се вземат предвид неговите характеристики. По-долу има няколко важни нюанса, които не трябва да се забравят.

Степента на осветяване трябва да варира в зависимост от това дали растението в момента цъфти или е в покой. Цъфтящите декоративни растения се нуждаят от светлина в продължение на 12-16 часа на ден, но за други това време може да бъде намалено. За да поддържате продължителността на дневната светлина в рамките на установената норма, въпреки климата, можете допълнително да използвате фитолампа. Това ще има особено благоприятен ефект върху благосъстоянието на тропическите растения, които се нуждаят от много топлина и светлина.

Стайните цветя са неблагоприятно засегнати както от липсата, така и от излишъка на слънчева светлина. Повечето декоративни растения предпочитат дифузна светлина (без пряка слънчева светлина, която между другото причинява изгаряния по листата и стъблата) или частична сянка. Ако цветето получава недостатъчно светлина, фотосинтезата се влошава, което води до заболяване на растенията.

Тъй като стайните растения в повечето случаи са топлолюбиви, температурният диапазон от +16 до +22 градуса е подходящ, за да се чувстват добре. При избора на температура е важно да се вземат предвид предпочитанията на всички цветя, които имате у дома. Например, за стайни цветя, които произхождат от страни с горещ климат, максималната температура може да достигне до +24 градуса по Целзий. Други растения, напротив, се чувстват доста комфортно, ако температурата в помещението не е по-висока от +15 градуса.

Кои растения не обичат кисела почва? 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес