Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнете плевелите - най-добрите бабини рецепти, които наистина помагат

12 август 2024, 14:50 часа

Плевелите са бич за всеки градинар, защото трудно се премахват от градината или двора и вредят на растежа на зеленчуците или цветята. Понякога премахването им е доста трудна задача, но има някои бабини методи, които наистина помагат и всеки градинар трябва да ги знае. Най-ефективните средства срещу бурените са разтвори на основата на лимонов сок, сода, оцет, царевично брашно или други също толкова ефективни средства.

Бабините лекове против плевели в градината 

Изстискайте 5 лимона и изсипете сока в спрей бутилка върху плевелите. Лимонената киселина ще проникне в листата и стъблата и ще изсуши плевела.

Разтвор на сода и оцет - 250 грама сода трябва да се смесват с 5 чаши оцет. Добавете няколко капки лимонов сок към този разтвор. Напръскайте плевелите със сместа от спрей бутилка.

НЕ изхвърляйте плевелите - ето как да направите тор от тях

Врялата вода може ефективно да премахне плевелите. Но този метод е приложим само върху градинските пътеки, но не и в градинските лехи, където растат други култури. Поистете мястото между лехите и го залейте с вряла вода. Тази процедура трябва да се повтаря редовно.

По време на периода на покълване на плевелите, царевичното брашно трябва да бъде равномерно разпределено по повърхността на почвата. За да се постигне придържане на праха към растението, се полива с малко вода отгоре.

Друг варинат е третирането с оцет. Смесете 1 литър оцет с 1 супена лъжица течност за миене на съдове в спрей бутилка. Тази смес трябва да се напръска върху плевелите. Тя не трябва да попада върху листата на градинските култури, защото може да причини изгаряния.

Поливането на моравата ви няколко пъти седмично ще доведе до бърз растеж на плевелите. Дълбокото поливане два пъти седмично ще бъде достатъчно. И въпреки че ръчното плевене е доста трудоемко, изскубването на плевелите увеличава шанса за по-бързото им отстраняване. За да улесните изкопаването, използвайте градински нож, за да издърпате плевела напълно.

Мулчирането на почвата е друг начин да се избавите от плевелите. Този метод се радва на популярност поради своята ефективност и гъвкавост. Мулчът може да предотврати изсушаването и прегряването на почвата. Можете да мулчирате, като използвате следните компоненти:

  • Органични - слама, окосена трева, дървени стърготини, торф, дървесна кора.
  • Неорганични материали - филми, агровлакна. Нито един годишен плевел няма да пробие дебел слой (10-15 см) мулч. Трайните насаждения изразходват твърде много енергия. Редовното отстраняване ще доведе до тяхната смърт.

Как да се отървете от плевелите без химия?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес