Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да преборим сивото гниене по гроздето

19 август 2024, 22:15 часа

Гроздето е една от най-любимите култури на много градинари, но за съжаление е податливо на редица заболявания. Едно от най-сериозните и опасни сред тях е сивото гниене, причинено от гъбата Botrytis cinerea, позната още като ботритис. Тази болест може да доведе до значителни загуби в реколтата, ако не бъдат взети своевременни мерки. В тази статия ще разгледаме как възниква инфекцията, какви са рисковете за вашето грозде и какви мерки можете да предприемете, за да предпазите своите лозя.

Как възниква сивото гниене?

Сивото гниене се причинява от гъбата Botrytis cinerea, която зимува под формата на мицел в кората на едногодишните издънки на лозата. С настъпването на пролетта, когато температурите се повишат над 5 градуса, гъбата започва да образува конидии, които са в основата на заразяването. Най-благоприятни условия за развитието на болестта са влажното и топло време, особено при продължителни дъждове.

Как да преборим сивото гниене по ягодите

Гъбата атакува всички зелени части на лозата, включително младите издънки, листата, съцветията и плодовете. В началото на пролетта, при студено и влажно време, младите пъпки и издънки могат да бъдат покрити с гъбичен налеп, който води до тяхната гибел. В по-късен етап, когато условията станат по-благоприятни, сивото гниене може да обхване и по-старите издънки, предизвиквайки изсъхване или отчупване на заразените части.

Рискове за лозята

Инфекцията може да започне в местата, където влагата се задържа най-дълго – в пазвите на листата или на стъблото на съцветието. Ако болестта се разпространи, тя може да унищожи съцветията още на етапа на формиране, което води до значително намаляване на реколтата. Особено рискови са ситуациите, когато плодовете са вече повредени от други заболявания, насекоми или механични наранявания, което прави гроздовете по-уязвими на сивото гниене.

болно грозде

Агротехнически мерки за борба със сивото гниене

За да предотвратите развитието на сивото гниене по гроздето, е важно да следвате правилни агротехнически практики. Някои от основните фактори, които допринасят за разпространението на болестта, включват:

  • Увреждане на плодовете: Всяко нараняване на плодовете, причинено от болести като оидиум или антракноза, както и от градушки, оси или птици, увеличава риска от заразяване.
  • Отглеждане на чувствителни сортове: Сортовете грозде с много стегнати гроздове или тънка обвивка на зърната са по-податливи на заразяване.
  • Лоша вентилация на насажденията: Гъсто засадените лозя с лоша вентилация създават идеални условия за развитие на гъбични инфекции.
  • Прекомерно торене: Излишъкът от азотни торове, особено във втората половина на вегетационния период, може да стимулира развитието на болестта.

За да намалите риска от сиво гниене, е важно да избирате по-устойчиви сортове, да осигурите добра вентилация на насажденията и да регулирате торенето.

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да пръскаме гроздето срещу сиво гниене?

Най-опасните периоди за заразяване със сиво гниене са по време на цъфтежа, затварянето на плодовете в гроздовете и началото на узряването на плодовете. В тези критични моменти е необходимо да се предприемат защитни и терапевтични пръскания с подходящи фунгициди. Препоръчителните периоди и препарати за пръскане са:

  • Преди цъфтежа: Пръскане с препарати като Хорус или Топаз за превенция.
  • По време на цъфтежа и формирането на плодовете: Използване на фунгициди като Хорус, Скор, Телдор или Суич, които са ефективни както за превенция, така и за лечение.
  • В периода преди затварянето на плодовете и началото на узряването: Пръскане с Телдор или Суич за защита и третиране на вече заразените части.

Особено важно е пръскането по време на цъфтежа, ако има дъждовно време, тъй като влажността значително увеличава риска от заразяване.

Сивото гниене по гроздето е сериозно заболяване, което изисква навременна и целенасочена борба. Чрез спазване на добри агротехнически практики и редовно пръскане с подходящи препарати, можете да защитите своите лозя и да се радвате на здрава и обилна реколта. Не забравяйте, че превенцията е най-доброто оръжие срещу болестите по растенията, така че поддържайте лозята си в добро състояние и реагирайте при първи признаци на проблем.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес