Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да наторите моравата си с утайка от кафе?

03 юли 2023, 14:42 часа

Тайната за красива морава е утайката от кафе. Торенето с нея е много евтин и ефективен начин да поддържате тревата си буйна и здрава. Съдържа азот - жизненоважно хранително вещество, което помага на зеления растеж. Утайката от кафе се разгражда бавно, което осигурява дългосрочна полза.

Утайката от кафе е страхотна закуска за земните червеи, които ровят в почвата и помагат за нейното проветряване. Аерирането подобрява дренажа и насърчава здравите коренови системи. Тази активност под повърхността ще създаде по-здрава трева, която ще се пребори с плевелите. Утайката може да прогони охлювите и зайците от вашето тревно пространство и е екологично средство за наторяване.

Как да си отгледате морава с лайки?

За да съживите моравата си с утайка от кафе, ще ви трябват няколко неща.

  • Утайка от кафе
  • Вода
  • Гребло

Първа стъпка – Тествайте почвата си

Първа стъпка от превръщането на вашата морава в красиво и зелено пространство е да тествате почвата. Трябва редовно да прилагате хранителни вещества към почвата. Утайката от кафе е отличен начин за наторяване на моравата ви, но преди да започнете, определете дали има недостатъци в нивата на азот във вашата почва.

Грешки, които да избегнете при започване на МОРАВА във вашия двор

Стъпка втора – Изсушете утайката от кафе

Следваща стъпка е да се уверите, че утайката от кафе е изсушена. Добавянето на влажна утайка от кафе към почвата може да увеличи шансовете за гъбични заболявания.

Стъпка трета - Проветрете моравата си

Аерирането помага за раздробяването и разрохкването на уплътнената почва, позволявайки на утайката от кафе и водата да достигнат по-лесно и ефикасно до корените на тревата. Така няма да се натрупа прекалено много утайка на едно място, което да доведе до задушаване на корените.

Стъпка четвърта – Разпръснете утайката

Разпръснете тънък слой утайка от кафе върху моравата си. Разгребете почвата, за да я разпределите равномерно и да поемете по-бързо в почвата. Така ще избенете образуването на бучки в почвата. Покрийте цялата площ, където разпръсквате земята, и се опитайте да не пропуснете никакви петна.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес