Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Използване на утайка от кафе за стайни цветя: Ето какви са ползите

08 ноември 2023, 16:46 часа

Утайката от кафе е тайното оръжие на градинарите за успешна градина, но дали може да се използва и за стайните растения? Тя съдържа хранителни вещества, които могат да помогнат за растежа на растенията, но има и химикали, които могат да попречат на растежа на определени растения. Ефектите на утайката от кафе върху растенията също варират в зависимост от това как се използват.

Ползи от утайката от кафе върху стайните растения

Утайката от кафе съдържа хранителни вещества

След като кафето е сварено, останалата утайка съдържа смес от протеини, масла и въглехидрати, които не са били извлечени от водата. Богатите на азот протеини съставляват около 10 процента от изразходваната земя - и растенията използват много азот. Утайката от кафе също съдържа калий и следи от фосфор, както и микроелементи, използвани от растенията, включително калций, желязо, магнезий и цинк.

Утайка от кафе в градината: Ползи и рискове

Утайката от кафе допринася за здрава почва

Утайката от кафе трябва първо да се разгради чрез компостиране или естествено разлагане, за да може растенията да се възползват от хранителните вещества.

Когато утайката от кафе се използва правилно, тя доставя хранителни вещества и осигурява други ползи, които увеличават растежа на растенията. Компостираната утайка от кафе също допринася за органична материя в почвите, което спомага за подобряване на структурата на почвата, насърчавайки движението на въздух и вода през почвения профил.

Потискане на болестта

Според някои градинари утайката от кафе, използвана като част от компостна смес, потиска някои болестни организми. Това обаче, не е изследвано върху стайни или декоративни растения в градинска среда.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес