Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИЗОБИЛИЕ от домати и краставици с мулчиране

20 юли 2023, 11:00 часа

Искате ли да научите как да увеличите реколтата от домати и краставици? Ето един лесен трик, за който се използват природните материали. Просто покрийте вашата леха с борови иглички или окосена трева. Този процес, наречен мулчиране, не само задържа влагата в почвата, но и предпазва растенията от насекоми и други вредители.

Мулчирането за по-добра реколта

Мулчирането е техника, която се използва за покриване на почвата със слой материал. Това може да бъдат борови иглички или окосена трева. Покриването на лехата с материал има няколко ползи за отглеждането на домати и краставици:

Най-добрите начини да мулчираме градината така, че да даде много материал после

Задържане на влагата: Мулчирането помага за запазването на влагата в почвата. Слойът от материал намалява изпарението на влагата и предотвратява изсушаването на почвата. Това е особено важно за растенията като домати и краставици, които изискват добро влагообезпечение за успешен растеж и развитие.

Защита от вредители: Мулчирането предоставя защита на растенията от насекоми и други вредители. Слоят от материал предпазва корените и стъблата от нападките на вредителите, които могат да навредят на растежа и давността на плодовете.

Мулчиране през ПРОЛЕТТА: Защо е полезно за растенията и кога се прави?

Регулиране на температурата: Мулчирането помага да се регулира температурата на почвата. През горещите летни месеци материалът служи като изолация, която предпазва корените от прегряване. През по-студените месеци той запазва топлината в почвата и помага за поддържане на подходяща температура за растежа на растенията.

Методът за мулчиране

За да мулчирате лехата си, следвайте тези стъпки:

- Подгответе материала - борови иглички или окосена трева. Съберете достатъчно количество, за да покриете цялата леха.

Кои са най-добрите средства за мулчиране на почвата в градината?

- Разпределете материала равномерно върху почвата около растенията. Уверете се, че сте покрили корените и стъблата.

- Поддържайте мулча, като редовно добавяте материал при необходимост. Това ще помогне за поддържане на ползите на мулчирането през целия сезон.

Мулчирането е прост и ефективен начин да подобрите реколтата от домати и краставици. Не се колебайте да изпробвате този метод и да се насладите на по-голямата и по-качествена храна, която можете да отгледате във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес