Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

16 май 2024, 17:11 часа

В света на градинарството месец май е времето, когато можете да започнете най-активния процес на засяване и отглеждане на растения. Опитните собственици знаят, че за да отглеждат зеленчуци и ароматни култури на парцела си през лятото, те трябва да изберат правилните семена и да наблюдават процеса на сеитба и грижи. Нека разгледаме по-отблизо какво и как най-добре да сеем през май.

Кои семена е най-добре да използвате?

Един от ключовите моменти за успешна сеитба е изборът на качествени семена. Най-добре е да използвате семена, събрани през предходния сезон, тъй като тяхната кълняемост обикновено е по-висока от тази на новите. Обърнете внимание и на произхода на семената: за предпочитане е да изберете семена от доверени производители или събрани от опитни градинари. Още по-добре е, ако самите вие сте си ги събирали от растения, които са давали отлична реколта.

Работа на градинарите през ЮНИ: Ето какво не бива да пропускате

Какво да сеем през май?

Пикантни и ароматни култури:

·       Риган, многогодишна майорана, лавандула, мента, кресон, босилек, кимион и други билки могат да се засяват успешно през май. Трябва обаче да се помни, че тези растения имат ограничен период на покълване на семената. Затова използвайте висококачествени и доказани семена.

Зеленчукови култури:

·       Много зеленчуци могат да се засяват директно в открита почва през месец май. Това са моркови, цвекло, репички, спанак, маруля, копър, магданоз, репички и др. Обърнете внимание на дълбочината на засаждане на семената в почвата - тя не трябва да надвишава три размера на семената.

Правила за сеитба

1.       Подготовка на почвата: Преди сеитба е препоръчително почвата да се напои и леко да се уплътни, за да се осигури добър контакт на семената с почвата.

2.       Засяване: поръсете семената отгоре с помощта на ситото с пясък или суха почва в съответствие с препоръчителната дълбочина на засяване.

3.       Покриване: След сеитба покрийте почвата с филм, за да предпазите семената от птици и да запазите влагата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес