Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате чудодейно средство в кухнята за наторяване на почвата и борба с вредителите

03 юни 2024, 17:11 часа

Любителите на сварено кафе знаят колко утайка остава след приготвянето на една порция от напитката. Така че защо да не пуснете остатъците в употреба и по-специално в градината?

Естествено, безвредно и най-важното безплатно средство за наторяване на почвата и борба с насекомите е утайката от кафе. Съдържа азот, който играе важна роля в процеса на фотосинтеза.

И въпреки че много полезни минерали се разтварят и отмиват по време на процеса на варене, определен процент остава, включително калий, фосфор и магнезий. Кои растения ще харесат утайката от кафе и как точно да ги подхраните?

Преди употреба утайката се измива, за да се отстранят остатъците от захар и мляко. И след това не забравяйте да я изсушите, в противен случай в нея може да се появи мухъл. След това утайката от кафе се добавя към компоста и след компостиране се използва за наторяване на култури, които предпочитат кисела почва, обикновено цветя: хедър, азалии, рододендрони.

Ползите от утайката от КАФЕ за гроздето в домашната градина

За торене на други култури утайката от кафе трябва да се използва внимателно, тъй като тя променя киселинността на почвата, а някои растения предпочитат алкална или неутрална почва. Освен това излишната утайка от кафе в почвата може да забави растежа на растения, като например домати.

Защита от насекоми

Приготвената утайка от кафе може да се използва за защита на цветните култури от мушици. За да направите това, веднъж на две седмици пръскаме растенията с инфузия от 1 ч. л. утайка на 1 литър вода.

Сухата утайка също може да се подпали: тя отблъсква насекомите. Утайката от кафе се използва и за борба с охлюви по зелето.

За борба с охлювите, утайката от кафе се поръсва около растенията върху почвата (мулчирана) - охлювите бягат от миризмата. След поливане почвата може да се слепи и да образува кора, която трябва да се разруши чрез разрохкване, в противен случай ще попречи на въздуха да достигне до корените.

Утайка от кафе в градината: Какви са ползите?

Торете, но не съсипвайте: 5 правила за използване на утайка от кафе в градината

1.       Не забравяйте да оставите утайката от кафе да изстине преди да я добавите към компоста. Високите температури могат да убият полезните микроби.

2.       Добавете не повече от 20% утайка от кафе към вашата компостна купчина. Излишната утайка от кафе в компоста може да бъде фитотоксична.

3.       Не използвайте утайка от кафе в райони, където отглеждате растения от семена. Това намалява кълняемостта на семената.

4.       Не забравяйте да направите анализ на почватаза да определите дали вашата почва се нуждае от допълнителни хранителни вещества или органична материя.

5.       Утайката от кафе не трябва да се обработва в почвата, а трябва да се поръси отгоре като тънък слой мулч. Но не нанасяйте утайката от кафе на дебел слой като самостоятелен мулч. Тъй като утайката от кафе има фина текстура и се уплътнява лесно, тя може да попречи на движението на влагата и въздуха в почвата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес