Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапчето, което пази ягодите от всички болести

26 юни 2024, 07:56 часа

В периода на зреене ягодите са атакувани от различни заболявания. Почти всички градинари се сблъскват с такива явления като петна по листата, ръжда или брашнеста мана. За да се отърват ягодите от такива заболявания, е необходимо да се повиши имунитетът на растението. За целта опитните градинари съветват да се подготви мощен имуномодулатор от достъпни съставки.

Най-добрият тор против болести по ягодите 

Разтворете 1 таблетка аспирин и я изсипете в удобна купа. Добавете 1 супена лъжица сода за хляб, 1 чаена лъжичка течен препарат за миене на съдове , 1 супена лъжица растително масло. Поставете готовите съставки в кофа с 4,5 литра вода и разбъркайте добре.

От тази билка се приготвя най-добрият тор за ягодите

Пръскайте листата на ягодите с тази смес на всеки 7-14 дни, докато симптомите на заболяването изчезнат напълно.

Също така за добра реколта от ягоди е важно растението да се полива правилно. Навлажнявайте почвата под културата на всеки 2-3 дни. Ако времето е горещо, правете това през ден.

Ускоряване узряването на ягодите

Ако искате да получите плодове малко по-рано от обикновено, тогава през пролетта трябва да покриете съществуващите ягодови насаждения с нетъкан материал. За тези цели е подходящ всеки подслон - сгъваеми оранжерии, телени арки, рамки, под които почвата се затопля по-бързо - при такива условия фазите на развитие на растенията се ускоряват, цъфтежът настъпва по-рано и по-бързо. В умерения климат ранното пролетно покриване на ягоди с градинско фолио ускорява узряването на плодовете, в зависимост от пролетните климатични условия, от 5 до 20 дни.

Най-простият и най-достъпен начин е малък филмов подслон от тунелен тип. За да се създаде, върху рамка, изработена от телени дъги с диаметър 6 - 8 mm и дължина 190 cm, се фиксира синтетичен филм. Дъгите се поставят на разстояние 0,8 - 1 m една от друга. Краищата на телта се заравят на 20 - 30 см. Дължината на дъгите е предвидена за използване на фолио с ширина 1,5 м. Една рамка може да покрие два реда растения с разстояние между редовете 40 см, в реда - 25, между лентите 100 см.

Покрийте градинските ягоди рано през пролетта, веднага след като снегът се стопи. През първите седмици се уверете, че мястото на подслона е добре изолирано, а по-късно периодично се проветрява, като не позволява температурата на въздуха да надвишава 30 - 35°C. Температурата на въздуха под подслона в средата на деня обикновено е с 5 - 10°C по-висока, отколкото на открито, а вечер - 2 - 3°C. Почвата под филма на дълбочин до 10 cm е по-топла с 5°C, а на дълбочина 10–20 cm с 2°C в сравнение с откритите площи. По време на периода на цъфтеж филмът се повдига.

Покривният филм повишава относителната влажност на въздуха, а през пролетта поради непропускливостта на филма за валежи, почвената влага може рязко да намалее и възниква необходимостта от изкуствено напояване.

При кои заболявания НЕ трябва да се ядат ягоди

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес