Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за петунията - златни правила за пищен цъфтеж

21 май 2024, 18:01 часа

Петунията е невероятно изящно цвете. Тя е идеална за отглеждане както в градината, така и на балкона, така че е обичана от много градинари.

Има повече от 25 вида петунии и всички те изглеждат еднакво добре в саксии и на открито. Но въпреки общата непретенциозност на това цвете, трябва да знаете няколко прости правила в грижата за него.

Как да се грижим за петунията?

Освен с невероятни цветове, които могат да варират в зависимост от сорта, петунията може да радва и с ароматите на пролетта и лятото и затова е любимо цвете на много градинари. Така че, ако вече имате петуния, трябва да разберете от какви грижи се нуждае тя, за да ви радва с пищен цъфтеж.

Вместо петуния: засадете тези цветя и ще забравите за грижите за тях

Петунията много обича слънчевата светлина, така че трябва да изберете най-добре осветената стая или зона във вашата градина за нея. Стаята се нуждае от ежедневно проветряване, като е по-добре да го извършвате два пъти - сутрин и вечер. Не можете да засадите повече от три цветя в една саксия, защото по-късно те ще се нуждаят от повече място, за да растат и цъфтят пищно.

След цъфтежа клоните могат безопасно да бъдат отрязани, така че да не развалят външния вид на вашата саксия или цветна леха. Но ако искате петунията да цъфти още по-великолепно следващия сезон, трябва да я подхраните с минерални торове за стайни растения.

Калиеви торове се използват два пъти на сезон за петунии в градината. Може да използвате и органични торове, но трябва много да внимавате с тях, за да не изгорите корените. Добавете дренаж към саксията, така че корените да не изгният. Не забравяйте за ежедневното поливане, защото растението го обича.

В случай, че сте прекалили с напояването, има просто решение: можете да поставите саксията на сянка и да не поливате цветето, докато почвата не изсъхне напълно.

Петунията се нуждае от много място, за да цъфти. Ако я отглеждате в саксия, отделете 5 кг почва за всяко цвете. Не засаждайте повече от 3 цветя в саксия. Подхранвайте петунията редовно и я поливайте всеки ден.

Прецъфтелите цветя трябва да се отрежат, както и сухите листа, за да не станта източник на разпространението на болести.

Цветето, което не се бои от суша и порой - цъфти половин година

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес