Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за хортензиите през есента: Ето какво да НЕ правите

23 октомври 2023, 18:14 часа

Хортензиите са красиви растения, които дават пъстрота и живот на всяка градина, благодарение на големите си красиви цветове. За да им се радвате година след година, трябва да полагате определени грижи през всеки сезон. Продължете да четете, за да разберете какво да направите или по-точно какво да не правите през есента за вашите хортензии.

Не подрязвайте вашите хортензии през есента

Често през есента една от основните препоръки е да подрязвате вашите растения. Но това не се отнася за хортензиите. Една от най-важните причини да не ги подрязвате през есента е, че някои сортове образуват цъфтеж върху стара дървесина.

Превърнете розовите хортензии в сини - вълшебен трик с почвата

По-добър вариант за вашите цветове е да подрязвате тези видове хортензии през лятото, малко след като завършат цъфтежа. Подрязването през есента означава, че следващата година няма да имате цъфтеж. Дори и видовете, които да отглеждате да не са точно тези, градинарите съветват да не ги подрязвате до края на зимата или началото на пролетта.

Увехналите цветове създават естествен подслон, който ще помогне за защитата на растението през зимата. Докато вали сняг, мъртвата зеленина и цъфтежите ще хванат снега, създавайки подслон над короната на растението, изолирайки го от най-лошото време.

Ако подрежете растението през есента – рискувате студа да увреди растението. Подрязването стимулира нов растеж, който е много вероятно да загине при студено време.

Друга причина да не подрязвате през есента е, че прецъфтелите цветове и стария растеж през зимата осигурява домове за опрашители и други важни насекоми. Можете да подрязвате хортензиите в началото на пролетта, след като се появят насекоми.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес