Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

24 април 2024, 17:00 часа

Красивите и пъстроцветни орхидеи могат да бъдат естествена декорация за всеки дом. Само ако останат в добро състояние. За съжаление простичките грешки в грижата за цветята често ги лишават от цялото им очарование. Ето кои са най-често срещаните причини за пожълтяване на листата им - оказва се, че това невинаги е болест!

- Ако листата на вашата орхидея пожълтяват и не разбирате защо това се случва, опитайте се да действате разумно. Хората, които са начинаещи в отглеждането на тези растения и са обезпокоени от ситуацията, често решават импулсивно да наторяват излишно. Те също така започват да обмислят дали да не отрежат пожълтелите листа на орхидеята, които със сигурност не допринасят за нейния чар.

- Подобни действия могат да доведат цветята до гибел, тъй като може да има много причини, поради които листата на орхидеята се набръчкват и пожълтяват. Затова, преди да пристъпите към каквото и да е лечение, първо е важно да разберете какво е причинило проблема във вашия конкретен случай.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

Защо листата на орхидеите се набръчкват и пожълтяват?

Загниващите листа на орхидеите могат да бъдат признак за сериозно заболяване на растението, въпреки че най-често причина за лошото им състояние са грешки в грижите. Това състояние обаче никога не трябва да се подценява. Като начало е препоръчително да се огледа внимателно цялото растение. Ако жълтите листа на орхидеята са налице само в долната част, има малко на брой, а останалата част от растението изглежда нормално, това най-вероятно е напълно естествен процес. Особено при по-старите екземпляри.

От друга страна, при младите, току-що израснали листа, набръчкването и пожълтяването на листата на орхидеята вече е тревожен сигнал. Ако цветовете не са били снабдявани с достатъчно хранителни вещества (особено желязо и азот), те може да са развили хлороза.

За щастие то може лесно да се предотврати, като растението се полива с мека вода и орхидеите се подхранват от пролетта до есента с подходящи торове на всеки 2-3 седмици. PH на почвата трябва да се поддържа между 4,5 и 6.

От друга страна, фузариозата може да представлява по-голям проблем. Това е сериозна гъбична инфекция, която причинява пожълтяване, а след това и постепенно покафеняване на листата. В този случай най-ефективен е фунгицидът.

Пръскането е необходимо и при поява на гниене, което често поразява листата на орхидеята, като ги набръчква и губи цвета им. В този случай е важно също така да се отстранят заразените и мъртви листа на растението със стерилен и чист инструмент, за да не се пренасят патогените по-нататък.

Как да се грижим за орхидея, която е спряла да цъфти

Трябва ли да отрежем жълтите листа на орхидеята? Това не винаги е препоръчително.

Орхидеята може да пожълтее и ако се полива неправилно. Най-вероятно е това да се случи, ако листата изсъхнат, а корените изглеждат плоски и набръчкани. Тогава недостатъчно напоеното растение трябва да се напои бързо, като се постави в купа с вода, докато възвърне своята тургора. Трябва също така да се внимава въздухът в апартамента да е достатъчно влажен.

Преовлажняването понякога е причина за пожълтяване на орхидеята. Тогава растението не е в състояние да усвоява хранителните вещества и листата му губят своята твърдост и характерен цвят. В такъв случай трябва незабавно го пресадите в свеж субстрат и да го поливате не повече от веднъж седмично.

Как да спася орхидея, чиито листа са пожълтели? По-лесно е, отколкото си мислите

Но това не е краят на причините за пожълтяване на листата на орхидеите. То може да бъде причинено и от неподходяща температура на въздуха или твърде тъмно помещение, в което се държи цветето.

Ако е твърде топло и температурата в помещението надхвърля 22 градуса по Целзий, растението може да спре да се развива правилно. В такава ситуация най-доброто решение е да осигурите на растението оптимални условия. Въвеждането на орхидеята в светла стая с умерена температура трябва да направи така, че жълтите листа на орхидеята вече да не са проблем.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес