Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градината през ЮНИ: Ето какво да не пропускате да направите

07 юни 2024, 12:47 часа

През юни месец времето значително се затопля, но не е време за почивка или плаж, ако имате градина, която очаква вашите грижи. Продължете да четете, за да разберете кои дейности да не пропускате.

Добре е да проверявате растенията си всеки ден и да ги поливате, ако има нужда и почвата е суха - особено новозасадените овощни дървета и храсти, които все още се установяват.

Втвърдете всички останали полуиздръжливи лехи, готови за засаждане. Използвайте щори или нанесете боя за сянка, за да предотвратите прегряване на вашата оранжерия. Не забравяйте да отваряте вентилационни отвори и врати през топлите дни. Почиствайте старателно градината си от плевели, за да не карате вашите растения да се конкурират.

Какво задължително се сее през юни

Зеленчуковата градина през юни

Този месец продължете да заземявате картофените растения, докато растат. Поддържайте компоста от новозасадени контейнерни картофи влажен, като не прекалявате с поливането.

Събирайте реколтата от салати и засявайте отново на всеки 2 седмици, за да имате чудесни листа за хапване за по-дълго време. Когато засаждате зеле, използвайте яки от зеле, за да предотвратите нападение от зелева коренова муха.

Съберете първите ранни картофи - те обикновено са готови около 10 седмици след засаждането и ги съхранявайте правилно. Следете лука и чесъна си. Когато листата започнат да пожълтяват и умират, те са готови за прибиране на реколтата.

Защитете посевите от морковена муха чрез покриване с градинско руно. А ако още не сте засадете и втвърдете зеленчуци като тиквички, тиква, домати и сладка царевица.

Градина през ЮНИ: Градинарите съветват какво да засадите

Плодовата градина през юни

Юни е много подходящо време, за да започнете да подрязвате своите черешови и сливови дървета. Защитете всички развиващи се плодове от птици и катерици, като поставите мрежа около вашите растения.

Ако имате растения, плодоносещи в контейнери, не забравяйте да им дадете течна храна с високо съдържание на поташ, за да ги поддържате здрави и продуктивни. Подхранвайте дворните овощни дървета джуджета с пресен компост и тор с бавно освобождаване.

Ако отглеждате боровинки в саксия, много добър съвет от опитните градинари е да ги поливате с дъждовна вода, защото чешмяната съдържа варовик, който намалява киселинността на почвата с течение на времето.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес