Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинарите съветват: Ето какво да направите в градината през МАЙ

24 май 2023, 17:00 часа

Топ 5 неща, които да направите за своята градина през този месец.

1. Засадете домати

На много места май месец е чудесен за засаждане на домати, защото са сред топлолюбивите зеленчуци. Опасността от замръзване вече е преминала, а нощните температури трябва да са над 10 градуса.

Потърсете устойчиви на болести сортове, за да нямате проблеми. Потърсете буквите VFNT върху етикетите на растенията. Това означава, че сортът е устойчив на вертицилиум, фузариум, нематоди и вирус на тютюневата мозайка – често срещани заболявания.

НЕ засаждайте тези растения до ЧУШКИТЕ, ако искате да имате богата реколта

2. Включете билки в градината си

Чувствителни към замръзване билки като босилек, копър, розмарин, кориандър могат да бъдат засадени сега. Тези билки имат нужда от пълно слънце - 6 до 8 часа слънчева светлина на ден. Те се нуждаят от добре дренирана почва, която не остава кална след дъжд. Друг вариант е да ги засадите в саксии.

3. Добавете цветя на сенчести места

Добавете така необходимата доза цвят към сенчестите места във вашия пейзаж с разнообразни трайни насаждения като хоста и хойхера. И двете са лесни за отглеждане трайни насаждения, които се предлагат в голямо разнообразие от цветове, размери и форми.

Хостата и хойхера ще се справят по-добре в богата, органична смес. Мулчирайте ги, за да запазите влагата в почвата и да премахнете плевелите.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

4. Мулчирайте

Добрите градинари съветват да мулчирате градината си с няколко см компост, борови иглички, нарязана кора, окосена трева, слама или дори вестник. Мулчът помага за запазване на влагата в почвата през горещите месеци и предотвратява навлизането на плевелите. Плевелите, които покълнат, ще бъдат по-лесни за изскубване. Тъй като мулчът се разлага, той добавя органична материя към вашата почва.

За зеленчукови и цветни лехи използвайте мулч, който се разлага по-бързо, като окосена трева или слама. По този начин можете да добавяте нови растения всяка пролет, без да копаете мулч.

5. Привлечете пеперуди

Привлечете цветни пеперуди в задния си двор, като засадите цветята, които харесват - черноока сюзан, салвия, флокс, пеперуден храст и диантус са много подходящи. За да примамите най-много пеперуди във вашия пейзаж, включете растения, с които гъсениците могат да се хранят. Такива са магданозът, морковът, копърът.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес