Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Форсиране на луковици на зюмбюл през ЕСЕНТА: Ето как да го направите

04 октомври 2023, 11:10 часа

„Форсирането“ е техника на засаждане, която позволява на вашите растения да разцъфтят месеци, преди да цъфтят във вашата градина. Ако искате да имате красиви цветове от зюмбюли – сега е моментът да действате, за да се радвате на приятно ухаещи цветове през февруари. Едни от най-подходящите луковици за форсаж са холандските зюмбюли.

За да „принудите“ луковицата на зюмбюл, вие просто засаждате луковицата в почвата или поставяте луковиците във вода, възпроизвеждайки зимните условия. Този прост процес ги насърчава да цъфтят по-рано от тяхното „нормално“ пролетно време на цъфтеж.

Как може да подлъжете цветята да цъфтят по различно време на годината?

Кога да форсирате луковиците на зюмбюла?

Трудно е да определите точно кога форсираните луковици ще цъфтят, като има общата времева рамка от 12-20 седмици, за да „принудите“ зюмбюлите да цъфтят. Засаждането на няколко луковици всяка седмица между средата на октомври и края на ноември е най-добрата ви стъпка.

Луковиците, засадени в средата на октомври, трябва да цъфтят през февруари. Луковиците, засадени в средата на края на ноември, ще цъфтят между март и април. Средно цъфтежът трябва да настъпи 3 до 4 седмици след изваждането на луковиците от хладилния склад, което отнема около 13 седмици.

СЕГА е моментът да засадите зюмбюли в градината: Ето как

Трябва да следите за качеството и състоянието на вашите луковици. Ако имат леки белези не е проблем, но ако имат меки листа или кашави луковици, по-добре ги компостирайте.

Зюмбюлите трябва да преминат през период на студено време, за да цъфтят правилно. Но ако луковиците не са изложени на правилното количество студ за точното време, цветята може да не се образуват правилно или изобщо да не се образуват.

Може да охладите вашите луковици на зюмбюл преди или след като ги засадите. И в двата случая охлаждането трябва да продължи поне 13 седмици.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес