Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо градинарите не трябва да искат реколта с гигантски плодове

07 юни 2024, 07:15 часа

Всеки уважаващ себе си градинар мечтае за реколта с гигантски плодове, отглеждани на собствения му парцел. Въпреки това, не всички градинари знаят, че големият размер не винаги гарантира добро качество и вкус.

Повече концентрация на вода

Големите плодове могат да съдържат повече вода и по-малко захар, което се отразява на вкусовите им характеристики.

По-малко хранителни вещества

Някои сортове плодове имат най-добър вкус, когато не са прекалено големи, тъй като това поддържа баланса на хранителните вещества. Гигантските плодове може да са по-малко богати на полезни вещества, като витамини, минерали и антиоксиданти.

ТОП 5 съвета, ако планирате своя собствена градина

Използване на хормони

В преследване на гигантизъм някои градинари използват специални хормони, торове и синтетични ускорители на растежа и това може да повлияе негативно на качеството и безопасността на продуктите.

Има и изключения

Но това не означава, че гигантските плодове трябва да бъдат изоставени напълно. Има определени култури, при които отглеждането на големи екземпляри наистина може да донесе както радост, така и полза.

Тиква и тиквички: Някои сортове, особено специално подбраните за големи размери, имат по-меко и сочно месо.

Ябълки: също могат да зарадват с вкуса си в по-големи размери.

Праскови и нектарини: Някои също освобождават своя аромат и вкус по-добре в по-големи размери. Това важи особено при приготвянето на домашни консерви или десерти, където всеки плод играе важна роля за създаване на вкус и настроение.

Дини: Големите, зрели плодове често са по-сладки и сочни от по-малките си братовчеди. Те ще бъдат чудесна украса за вашата лятна трапеза и чудесен освежаващ десерт за цялото семейство.

Създаване на красива цветна градина: Съвети за начинаещи

Правила за грижа за гиганти

Ако все пак решите да отглеждате растения с големи плодове, важно е да запомните няколко основни правила за грижа, за да осигурите техния здравословен растеж и богат вкус.

Правилно поливане: такива растения се нуждаят от достатъчно влага, за да развият сочни и вкусни плодове. Редовното поливане, особено по време на сухи периоди, ще помогне за поддържане здравето на растенията и качеството на реколтата.

Тор: За да могат растенията да произвеждат големи плодове, те се нуждаят от достатъчно хранителни вещества. Редовното прилагане на торове, както органични, така и минерални, ще осигури на растенията всичко необходимо за успешно развитие.

Поддръжка: Доматите или тиквичките, например, могат да бъдат податливи на счупвания или повреди поради теглото на плода. Използвайте колове или мрежа, за да поддържате стъблата, докато растат и узряват.

Защита от болести и вредители: По-големите плодове могат да бъдат по-уязвими към нападение от насекоми или болест. Провеждайте редовни инспекции на растенията и прилагайте мерки за контрол на вредителите, ако е необходимо. Това ще помогне за поддържане на здравето и качеството на реколтата.

Прореждане: Това трябва да се направи, ако имате проблеми с неравномерен или бавен растеж на големите плодове. Отстранете излишъка или извършете мерки за поддръжка, за да осигурите здравословен и равномерен растеж на останалите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес