Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кои растения да НЕ подрязвате през зимата

24 януари 2024, 17:35 часа

Зимата се възприема най-често като сезон за почивка в градината, но всъщност може да бъде доста натоварена, особено ако решили да си помогнете за наближаващата пролет и да отметнете някои задачи. Зимата е времето, когато трябва да почистите лехите, да отрежете декоративните треви и трайните насаждения, да се погрижите за плодните храсти и да подрежете растенията.

Има много растения и дървета, които трябва да бъдат подрязани през есента или зимата, преди да започне растежът на новия сезон и след последния цъфтеж за годината. Но има и такива, с които не е нужно да се занимавате и дори е препоръчително да не го правите. Продължете да четете, за да разберете кои растения нямат нужда от подрязване през зимния сезон.

Зимно подрязване: Ето кои растения да не пропускате този сезон

Цъфтящи през лятото храсти

В края на зимата или в началото на пролетта може да подрежете летните цъфтящи храсти, но не и по време на зимните студове. Подрязването в посочения период все още им дава време да заложат цветя за следващата година. Широколистните храсти, които не се отглеждат за цветя, могат да бъдат подрязани по същото време.

Люляци

Най-доброто време за подрязване е късна пролет, веднага след като прецъфтят. Ако подрязвате по-късно през годината, може да рискувате да премахнете пъпките, които сте чакали толкова дълго да култивирате.

Клематис

Най-добре е да подрежете Клематиса, след като приключи с цъфтежа, но все пак проучете какъв вид отглеждате. Времето на цъфтеж и продължителността могат да варират.

Подрязване на растенията през ЗИМАТА: Добри съвети

Жасмин

Подобно на други растения, цъфтящи през пролетта, не подрязвайте жасмина през зимата или може да нямате цветя през пролетта. Но има и сорт, наречен зимен жасмин, който ще цъфти през по-студените месеци и ще даде настроение през зимния сезон.

Розмарин

Никога не режете отново старо дърво, тъй като това може да убие растенията розмарин. Можете да извършите малка резитба в началото на пролетта при прибиране на реколтата. Тежкото подрязване може да се извърши през есента.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес