Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да създадете градина, която не се нуждае от поливане и торене

18 септември 2023, 16:37 часа

Всеки градинар мечтае да има красива и плодородна градина, която изисква минимални грижи през лятотоДнес ще ви споделим за един метод, който включва използването на лехи, които не изискват поливане и торене, и е известен като "Методът на Овсински".

Същността на този метод е създаването на тесни легла и широки проходи между тях. Принципът е прост: чрез специално подредени клони и органични материи, леглата се напояват натурално, без да се налага редовно поливане. Дори при голяма суша, влагата се задържа в почвата, благодарение на този иновативен метод.

Засяване на пролетни луковици през ЕСЕНТА за красива цветна градина

Как точно работи "Методът на Овсински"? Първо, градинарите трябва да маркират градината си. Леглата трябва да бъдат дълги и широки около 60 см, а проходите да са със същата ширина. След това на мястото на проходите се изкопава окоп с определена дълбочина, като на дъното се поставят дълги клони с дебелина от 4 до 6 см. Следващият слой е по-тънките клони, след което се слага едра тревиста органика, като слънчоглед, царевица и ерусалимски артишок. Най-горе се добавя слой листа, като кленът е предпочитан, но може да се използва и друг вид листа. С течение на времето органичният изкоп се установява и става ключовата част от този метод.

ТОП 5 съвета, които да имате предвид, когато започвате зеленчукова градина

Тази система има няколко ключови предимства. Вечерта, горещият въздух се спуска към земята, през хлабавия слой клони, за да достигне студеното дъно на изкопа. Този процес създава конденз, който осигурява влага на растенията. Благодарение на дългите клони и едрия органичен слой, проходите не се затвърдяват, а влагата се задържа по-добре. Този подход не изисква постоянно разкопаване и торене, и органичният пълнеж съдържа хранителни вещества, които подхранват растенията. Резултатът е минимални грижи и висок добив.

За да поддържате вашата градина самодостатъчна и в перфектно състояние, важно е да я мулчирате и засявате със зелен тор. С този метод вие създавате градина, която не изисква постоянни грижи и гарантира по-голям добив в сравнение с традиционните легла.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес