Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенно почистване на градината: Кога и как?

11 септември 2023, 14:00 часа

Добрите градинари знаят, че септември месец също е важен за добрата подготовка на градината за следващия сезон и има много задачи, които трябва да изпълните. С настъпването на есента трябва да започнете да се замисляте за подготовката на градината за зимата.

Едно от важните неща, които трябва да имате предвид за дългосрочно здраве на вашата градина, е есенното почистване. Продължете да четете, за да научите повече за подготовката на зеленчукова градина за зимата.

Засаждане и поддръжка за ЦВЕТЯТА в градината през септември

Стъпки за есенно почистване на градината

Първото нещо, с които може да започнете почистването на вашата градина, е да премахнете всички материали, използвани за поддържане на вашите растения, като колове за боб, клетки за домати или решетки. Може да ги почистите, като ги напръскате с разтвор две към едно на вода и белина. Това ще убие всички болести, които може да се задържат върху опорите и след това да бъдат пренесени отново в градината.

Второто нещо, с което може да се захванете през септември, е премахване на отработения растителен материал от градината. Премахнете всички болни и изсъхнали растения, стари плодове и зеленчуци и ги изхвърлете. Ако растителният материал е здрав, той може да се компостира. Но ако имате съмнения, че може да носи болести – трябва да го изгорите, за да не заразите градината си.

В градината през септември: Ето какво е добре да направите

Друга стъпка при подготовката на зеленчукова градина за зимата е разпръскването на компост, компостиран тор или други торове върху зеленчуковите лехи. Може да засадите и покривна култура за зимата, като ръж, детелина или елда.

Кога да започнете да подготвяте зеленчукова градина за зимата?

Веднага след като първата слана е унищожила повечето едногодишни растения, може да започнете да подготвяте градината за зимата. А есенното почистване може да започне и по-рано, ако вече забелязвате изсъхнали или мъртви растения.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес