Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едър и месест пипер - направете това точно сега и ще го берете в чували

01 август 2023, 12:32 часа

Отлична реколта от пипер може да се нарече тази, която включва големи и сочни зеленчуци в изобилие. За да се постигне този резултат, необходимо е да се спазват прости и важни правила. Всичко, което трябва да направите, е да следвате две прости стъпки - правилно поливане и подхранване на насажденията. 

Богата реколта от едър и месест пипер

Трябва да поливате чушките около два пъти седмично, но основното е водата да не е студена, а предварително затоплена на слънце. Тя трябва да се използва и за приготвяне на подхранващи торове за зеленчуковите култури. За да приготвите подходяща инфузия за тази култура, ще ви трябва голяма бъчва. Необходими са ви още 3-4 кг коприва и 1 кофа оборски тор. Можете да добавите и 200 грама пепел.

Съставките се смесват, бъчвата се пълни с вода до самия връх и сместа се настоява за един ден. Готовата инфузия се използва за кореново поливане на чушките. Консумацията на разтвора е не повече от един литър за всеки храст.

Опитните градинари винаги пръскат доматите и пипера с това, за да ги предпазят от гниене

Ако всичко е направено правилно, тогава след една седмица можете да видите резултата. Храстите ще растат, цветът на зеленината ще бъде по-наситен и реколтата в крайна сметка ще бъде от едри и месести плодове.

Също така всеки градинар трябва да знае, че при липса на калий листата на пипера се извиват и върху тях се появява граница за изсушаване. Но при употребата на калий трябва да внимавате - пиперът не понася изобилие от калиев хлорид. Ако на растението липсва азот, листата му придобиват сивкав оттенък, постепенно стават по-малки. При липса на фосфор долната страна на листата на насажденията става наситено лилава, а самите листа се притискат по-близо до стъблото на растението и се издигат нагоре. При липса на магнезий листата стават мраморни, а излишъкът от азот в почвата води до падане на плодниците и цветовете.

При горещо и влажно време е задължително да се извърши прищипване (отстраняване на странични издънки), особено на долните разклонения и обратно, ако времето е горещо, но сухо, растенията не се прищипват, тъй като листната маса идеално защитава почвена влага от изпарение. Опитните производители на зеленчуци съветват да премахнете централния цвят на растението, който расте от първия клон, това ще помогне за увеличаване на добива.

По време на вегетационния период насажденията трябва да се подрежат няколко пъти - най-дългите издънки трябва да се скъсят и да се премахнат клоните, които засенчват. Не забравяйте да премахнете всички издънки на пипера под основната вилка на стъблото му, както и клоните вътре в короната. Резитбата трябва да се извършва на всеки десет дни и след прибиране на реколтата. Едновременно с резитбата се извършва и обработка на почвата.

Още: Поливайте пипера така, за да е сладък и месест

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес