Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрата грижа за мащерка в билковата градина

03 юли 2023, 16:15 часа

Мащерката е много полезна и чудесна билка, която да включите в билковата си градина. Следвайте съветите на градинарите, за да имате успех.

Подгответе почвата

Осигурете за мащерката песъчлива глинеста почва, тъй като пясъчните частици позволяват по-добър дренаж. pH на почвата трябва да е между 6,0 и 7,5. За по-добри резултати добавете компост в началото на пролетта, за да подобрите условията на отглеждане и да добави основни хранителни вещества.

Лечебни билки, които трябва да събираме от юни до август 2023 г.

Засадете в точното време

Когато температурата на почвата достигне 21 градуса, значи е дошло време да засадите мащерка. Приблизително около две до три седмици преди последната пролетна слана.

Може да вземете резник от мащерка, ако някой около вас отглежда, като отрежете 7 см от върха на стъблото. След това засадете в стерилен пясък. След около шест седмици, когато се появят корени, то е готово за прехвърляне в саксия.

Поливане и дренаж

Поливайте редовно, но се уверете, че почвата изсъхва между поливанията. След това наситете почвата с вода и я оставете да изсъхне отново. Поддържайте пространството добре оплевено, за да гарантирате, че вашите растения не трябва да се конкурират за хранителни вещества или слънце.

Ако отглеждате мащерка в саксия, оставете почвата да изсъхне напълно между поливанията. Проверявайте с пръст.

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

Пазете от вредители

Предизвикателство за мащерката са паякообразните акари, които обикновено живеят на долната повърхност на листата. Те предпочитат горещи, прашни условия. Сухите растения с недостатъчно количество вода са особено податливи.

За да контролирате паякообразните акари, опитайте да ги измиете с водна струя. Ако това не помогне, опитайте инсектициден сапун. Осигуряването на подходящ дренаж и циркулация на въздуха е добра превантивна мярка.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес