Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрата грижа за босилека в билковата градина, за да имате УСПЕХ

05 юли 2023, 14:10 часа

1. Поддръжайте топлина

Растенията с босилек не обичат студа и са много чувствителни, ако температурите паднат рязко. Избягвайте да засявате разсада от босилек в земята твърде рано, за да избегнете замръзване. Изчакайте опасността да премине и засейте в топла почва. Ако засадите босилека си в контейнери, пренесете го на закрито, ако очаквате хладна нощ.

2. Добър дренаж

Босилекът изисква добре дренираща почва, за да расте добре. Засейте го в саксия с много дренажни отвори. Поставянето на няколко сантиметра чакъл на дъното – също е добра идея.

Добавете босилек към билковата си градина - съвети за засаждане

3. Поддържайте почвата влажна

Босилекът харесва дренираща почва, която се поддържа влажна. Поддържането на постоянна влага без преовлажняване може да бъде трудна задача, но ако следите внимателно почвата може да го постигнете. Прекомерното поливане може да доведе до плесенясване и гниене на стъблата, така че бъдете внимателни. Поливайте босилекът обилно веднъж в седмицата. Ако босилекът е засаден в саксия – почвата ще изсъхва по-бързо.

4. Поливайте почвата, а не листата

Растението трябва да се полива в основата, като се пазят листата от намокряне. Най-добрият метод за поливане е бавно, дълбоко поливане. Системите за капково напояване също работят добре. Мулчирането около растенията също помага за задържане и пестене на вода, като същевременно държи плевелите на разстояние.

Ето кои са ползите на БОСИЛЕКА

5. Слънчева светлина

Босилекът обича слънчевата светлина и обича пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден. Дръжте далеко от ветровити места. Ако отглеждате босилека на закрито, поставете контейнерите на слънчев перваз на прозореца, който пропуска достатъчно светлина.

6. Торене

Хранете растенията си с босилек с добър органичен тор на всеки четири до шест седмици за стайни растения и на всеки 2-3 седмици за открити. Добре балансиран тор с равни количества азот, калий и фосфат ще помогне да се увеличи производството на листа.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес