Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добра грижа за цветето ДАЛИЯ: Препоръки от градинарите

29 август 2023, 16:04 часа

Далията е цвете с красиво име и цветове, което е чудесно допълнение към вашата градина. Отглеждането не е трудно, стига да спазите основните препоръки, които съветват градинарите. Продължете да четете, за да разберете как най-добре да се грижите за вашите цветя.

Кога да засадите красивото цвете ДАЛИЯ?

Подрязване

Когато Далията стане 30 см висока и/или има три комплекта листа е време да отщипете централната издънка. Така ще насърчите страничното разклоняване, което ще създаде по-силно растение с повече цъфтеж. Добре е да отрежете цветята на растението, щом започнат да овяхват и преди да са образували семена. Не трябва да запазвате всяка пъпка.

След като растението е около 60 см високо, отрежете централното цвете, когато е приблизително 3/4 отворено. Отрежете покрай двете странични пъпки надолу до следващата разклонена част на растението или следващото „Y“ в стъблото. Така ще подсилите цялото растение.

Торене

За далиите градинарите препоръчват използването на балансиран тор (10-10-10 или 15-15-15) и подхранване на растенията веднъж годишно.

Красива ДАЛИЯ в цветната градина: Грижа и препоръки

Поливане

Поливането попринцип зависи от много фактори – време, почва, размер на растението. Но основното, което трябва да знаете за поливането на далиите, е да не поливате грудките, докато не поникнат над земята, след това поливайте около два пъти седмично. Оставяйте почвата да изсъхне между поливанията и поливайте дълбоко.

Когато растенията станат много големи, а времето много горещо – може да поливате по-често. Те ще покажат, когато имат нужда от вода.

Как да избегнем вредителите?

Добра практика е да премахнете долния растеж на листата на цветята, за да отблъснете вредителите. Планирайте използването на изцяло естествен, безопасен за пчелите режим на разпръскване, специфичен за вредителите във вашия район. Не забравяйте да пръскате и под листата на растенията.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес