Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добавете красиви лалета към цветната градина

26 юни 2023, 16:11 часа

Ако искате красива цветна градина, чудесно решение е да се спрете на лалета. Подходящото време за засаждане е през есента – така че имате време да се подготвите. Температурата трябва да е под 15 градуса и да има поне шест до осем седмици преди силна слана.

Всичко, което трябва да знаете за засаждането на лалета през есента

Стъпки за засаждане

Започнете да подготвяте градинското легло, като разрохкате почвата на дълбочина до 40 см. След това добавете няколко сантиметра компост към леглото. Добавете торф или компост, ако имате песъчлива почва, или торф или вермикулит, ако имате глинеста почва.

Поставете луковиците на около 15 см една от друга с острите краища нагоре. Добавете още пръст и я натиснете здраво върху луковиците. След това полейте обилно.

Защита от замръзване

За да защитите луковиците на лалетата от замръзване, мулчирайте леглото с листа, торфен мъх или слама до 10 см. Премахнете този мулч през пролетта. Можете също така да използвате телена мрежа или пилешка тел около леглото на лалетата, за да предпазите луковиците от катерици, зайци и други животни.

5 важни съвета за зимно отглеждане на лалета на перваза на прозореца

Засяване в саксии

Ако градината ви не позволява или нямате достатъчно място – може да засявате лалетата и в саксии. Всички сортове могат да бъдат отглеждани по този начин, но има и компактни сортове, които са най-подходящи за тази цел.

Изберете контейнер с дълбочина най-малко 30 см и с диаметър 20-25 см. Трябва да има и дренажни отвори на дъното, за да не се задържа вода в саксията.

Ще имате нужда от добре дренираща, търговска смес за саксии при засяване. Напълнете частично контейнера със смес за саксии и след това поставете луковиците на лалетата върху повърхността на почвата с плоските им страни, обърнати към ръба на контейнера. Добавете още малко смес накрая. Полейте след това, докато от дренажните отвори изтече вода. Поддържайте почвата влажна.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес