Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До април 2024 г.е времето да садите едногодишни цветя според лунния календар

08 декември 2023, 08:15 часа

Подготовката за новия градинарски сезон започва много преди първите лъчи на пролетното слънце да огреят земята. Отглеждането на едногодишни цветя от семена до разсад изисква внимание към много фактори, включително не само метеорологичните условия и климата в региона, но и фазите на луната и зодиакалните знаци.

Лунен календар за януари, февруари, март и април

· януари

Още: Тези две хобита могат да подобрят здравето на мозъка ви

Януари, с преплитането на благоприятни и неблагоприятни дни, дава възможност в дните от 22-ри до 26-ти да се засеят семена от едногодишни цветя с дълъг вегетационен период, като щракани, цинии, далии, астри и невен.

· февруари

Февруари щедро дарява благоприятни дни от 1-ви до 29-ти, отваряйки възможности за сеитба на семена от средни сезонни цветя като петуния, салвия, бегония, лобелия и върбинка.

· март

Още: Коркови тапи от вино - незаменим помощник в градината

Март е месец без лоши дни, което го прави идеален за засяване на семена от едногодишни цветя с кратък вегетационен период, включително агератум, невен, настурция, ешхолция и цинерария.

· април

През април, когато няма неблагоприятни дни, можете да започнете да сеете семена от цветя, които имат най-кратък вегетационен период: алисум, невен, маргаритки, незабравки и виола.

Фактори за успешно засаждане на едногодишни цветя за разсад

Още: Направете това, ако искате всичко в градината да даде късна реколта

Когато избирате благоприятни дни за засаждане на цветя за разсад, трябва да вземете предвид фазата на луната. Растенията, които образуват надземната част, се засяват най-добре в дните на нарастваща и пълна луна, докато дните на намаляваща луна са подходящи за кореноплодни и луковични растения. Освен това, благоприятни зодиакални знаци за засаждане на едногодишни цветя са Овен, Телец, Близнаци, Везни и Скорпион.

Препоръки за засаждане

Висококачествената и дезинфекцираната почва са основата за здрави разсад. Засейте семената на дълбочина 2-3 пъти по-голяма от техния размер и навлажнете почвата след засяване. Поддържайте редовно влага, докато се появят издънки, след което отстранете филма или стъклото. След образуването на 2-3 истински листа, вземете разсада.

Втвърдяването на разсада две седмици преди засаждането на открито ще помогне на растенията да се адаптират по-добре към новите условия.

Климатично счетоводство

Не забравяйте за климатичните особености на вашия регион. В студените райони започнете сеитбата по-рано, отколкото в топлите райони.

Като следвате тези препоръки и като вземете предвид индивидуалните характеристики на вашия регион, ще създадете силен и здрав разсад, който ще ви зарадва с ярък и дълъг цъфтеж през целия сезон.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес