Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дейности в градината през април: Градинарите споделят

04 април 2024, 16:15 часа

С април месец стартира активния сезон в градината, така че има много задачи, които ви очакват. Не се заблуждавайте от слънчевите дни и повишаващите се температури, тъй като времето през нощта все още може да доведе до вредна слана. Насочете се само към дейностите, посочени за този месец, и следете времето.

Какво задължително се сее през април

Задачи в градината през април

Плевели

Пролетта идва с много нови растения, включително и плевели. Те могат да скрият в себе си вредители като охлюви и плужеци. Затова окопавайте редовно, за да предотвратите задушаването на млади растения и разсад. Отстранете ги, мулчирайте в основата на растенията, за да потиснете допълнителни плевели и да помогнете за задържане на влагата.

Прищипване

Прищипването е препоръчително, защото така храстовидно растение – сладък грах, ще произведе повече цъфтеж. Прищипете връхчетата. Растението ще развие повече странични издънки, което ще ви даде по-здраво растение. До края на месеца сладкият грах може да бъде засаден на окончателните си места за отглеждане. Трябва да му поставите опора.

Какво да засадя в домашната градина през АПРИЛ?

Втвърдяване

Към края на април трябва да започнете да закалявате някои растения в студена рамка. Това е просто аклиматизиране на растения, които са били засети на закрито, към по-ниски външни температури. Отглеждането на растения в такива рамки гарантира развитие на силни растения.

Повдигане и разделяне

Теменужките и виолите ще се стремят да поставят семена, премахват редовно избледнелите цветя, за да насърчат появата на нови дисплеи. Може да увеличите запасите от иглики сега, като ги повдигнете и разделите. Засадете ги отново там, където искате да ги видите следващата година.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес