Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цвекло в домашната градина: Грижа и съхранение

23 август 2023, 16:37 часа

Цвеклото трябва да бъде засадено в добре дренирана глинеста почва, като трябва да е на достатъчна дълбочина, за да пусне правилно корени. Засадете го две до четири седмици преди последното замръзване, когато температурата на почвата е най-малко 7 градуса. Можете да засадите друга реколта шест до осем седмици преди първата есенна слана за реколта в края на лятото или началото на есента.

Грижа за цвеклото

Цвеклото се нуждае от много калий, така че използвайте съставки богати на калий. Може да добавите компост, дървесна пепел (поташ) или торове с високо съдържание на калий, като зелен пясък. Ако не сте сигурни какъв тип е вашата почва, най-доброто решение е да я тествате преди да засадите цвеклото, за да знаете какво да добавите. Тези култури се справят добре на слънце до частична сянка и се чувстват най-добре в дренирана почва.

Засаждане и грижа за цвекло в градината

Как да събираме и съхраняваме цвеклото?

Трябва да приберете цвеклото преди да настъпят големите горещини. Издърпайте ги, когато корените са някъде между 2,5-10 см в диаметър, в зависимост от сорта. Трябва да сте добре запознати с характеристиките на сорта, който отглеждате.

Не оставяйте цвеклото в земята твърде дълго. Колкото е по-младо, толкова е по-нежно. Зелените цвекло са дори по-хранителни от корените - това е култура, която можете да ядете изцяло.

Засаждане и отглеждане на полезното червеното цвекло

Ако имате голяма реколта от цвекло и искате да съхраните малко за по-късно през сезона, трябва да отделите корена от зеленината. Корените трябва да се съхраняват без да биват измити, в найлонова торбичка. Могат да издържат около месец. Цвеклото се измива единствено, преди да го консумирате.

Може да съхранявате цвеклото и във влажен, но не мокър пясък, дървени стърготини или торфен мъх. Поставете корените вътре на разстояние един от друг, за да има добра циркулация на въздуха. Не забравяйте да проверявате цвеклото всяка седмица, за да премахнете всички корени с признаци на гниене. Това съхранение на цвеклото е подходящо до три месеца, ако спазите всички препоръки.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес