Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цялата информация за засаждане на лалета през есента е ТУК

27 септември 2023, 18:44 часа

Лалетата са красиви и популярни цветя, които могат да превърнат вашата градина или балкон в цветен рай през пролетта. За да се насладите на техния чудесен цъфтеж, можете да ги засадите през есента. В следващите редове ще научите всичко, което трябва да знаете за успешното засаждане на лалета през този сезон.

Подходящ момент на засаждане

Засаждането на лалета през есента изисква внимание към температурата на почвата. Най-подходящият момент е, когато тя достигне около 10 градуса по Целзий. Този период обикновено настъпва в края на октомври или началото на ноември. Ако почвата е по-топла, кореновата система на лалетата може да се развие слабо, ако е по-студена, растенията могат да замръзнат и да не успеят да се вкоренят.

Засаждане на лалета през есента: Златни правила за успех

Подготвяне на почвата

За успешното засаждане на лалета през есента, подгответе почвата с внимание. За всяка площ от 1 квадратен метър се препоръчва да приложите смес от 10 кг угнил оборски тор или хумус, 1 чаша пепел или доломит, и 100 грама минерален тор за луковични растения. Това ще осигури необходимите хранителни вещества за растенията и ще помогне за тяхното добро развитие.

Мулчиране и защита

Ако закъснеете със засаждането на лалетата и студените зимни дни са вече тук, можете да предприемете допълнителни мерки за защита. Мулчирането на почвата със слама или листа ще помогне за запазване на топлината и влагата в почвата. Не забравяйте обаче да премахнете подслоните след края на зимата, за да предотвратите изгниването на луковиците.

Засаждането на лалета през есента може да ви осигури красив цъфтеж и свежест през пролетта. Следвайте съветите и насоките по-горе, и вашите лалета ще бъдат диаманта на градината ви.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес