Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болести по ябълковите дървета, за които да внимавате

12 август 2023, 17:44 часа

Ябълките са чудесен плод, който може да отглеждате в домашната градина. Виреят в широк диапазон от почви и условия на отглеждане и ще дават реколта в продължение на много години. Отглеждат се сравнително лесно, но може да се срещнете с някои заболявания по тях. Продължете да четете, за да разберете как да ги разпознаете и какво да направите.

Освен болестите по ябълковите дървета, има и други причини за повредени плодове. Те включват вредители като потник и ябълков трион, липса на вода, която намалява усвояването на хранителни вещества от почвата, екстремни суши и валежи, които причиняват разцепване на плодовете, и щети от замръзване.

Болести по ябълките

Ябълков рак

Ябълковият рак е гъбично заболяване, което засяга дървесните части на дървото, а понякога и плодовете. Среща се на по-влажни места. Може да засегне и крушови дървета.

Сладки ЯБЪЛКИ в домашната градина: Лесно е да се радвате на добра реколта

Как да се лекува рак на ябълката?

Отрежете засегнатите издънки при зимна резитба, като отрежете доста назад отвъд засегнатата част. Добавяйте правилно количество тор, защото болестта е склонна да атакува дървета, които растат във влажна почва или кисела почва, където има слабо движение на въздуха, причинено от близко засаждане или високи живи плетове. Много сортове имат добра естествена устойчивост, но трябва да им изберете подходящо място.

Ябълково струпясване

Ябълковото струпясване засяга листата и плодовете на ябълковите дървета, причинявайки щети и преждевременно окапване. Това заболяване е по-вероятно да се появи в райони с големи валежи и влажно лято.

Знаете ли кога се берат ябълките?

Как да се лекува струпясване по ябълката?

Спорите на болестта от струпясване по ябълките презимуват върху падналите листа и след това заразяват новия растеж на следващата пролет. Затова съберете добре листата, за да прекъснете болестта. Има много сортове, които имат добра устойчивост на болестта.

Кафяво гниене

Това е заболяване на плодовете, което навлиза в ябълките през дупки, направени от птици или насекоми като оси.

Как да се лекува кафяво гниене?

Редовно проверявайте дърветата и земята под тях. Трябва внимателно да изхвърлите заразените плодове, за да премахнете инфекцията.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес