Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

13 май 2024, 08:45 часа

Петна по доматите са сигнал, че растенията се нуждаят от вашата помощ. За да им помогнете, разгледайте внимателно петната!

Септориоза

Болестта започва от долните листа, след това се премества по-високо и засяга стъблото, цветовете и плодовете. Върху листа се появяват гладки кръгли петна с мръснобял или сив цвят, оградени с кафява ивица. Постепенно петната се разпространяват, листата се свиват, потъмняват и изсъхват.

Още: Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Засегнатите растения се унищожават, оранжерията се дезинфекцира и почвата се прекопава. Профилактично се пръска с 1%-ов бордолезов разтвор или 0.3% суспензия на меден оксихлорид.

Мозайка

Болестта се разпространява много бързо. Върху листата на доматите се появяват хаотично разположени жълти или светлозелени петна. Още преди сеитбата семената се дезинфекцират. В началните етапи на заболяването възрастно растение се третира с препарат или с 10%-ов разтвор на млечна суроватка.

Хлоротична къдравост или тютюнево-некрозна мозайка

Още: Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Разпространител на вируса е белокрилката. Върхът на доматения храст започва да се къдри, върху повърхността на листата има светло-жълтеникави петна, които постепенно се разпространяват и сливат заедно.

Болните растения се унищожават заедно с корените, почвата се дезинфекцира. Останалите домати се третират с 1%-ов бордолезов разтвор. За профилактика - и с инсектициди.

Кладоспориоза или кафяви петна

Отначало по долните листа се появяват светлозелени петна, след това върху горните - жълтеникави. Впоследствие петната потъмняват и се разпространяват из целия храст. На обратната страна на листата пространството под петното е светлосиво (по-късно кафяво). Листата се свиват и изсъхват.

Още: Засаждане на домати през май - кое е най-доброто време

Превантивно се пръска с биофунгициди и редовно се проветрява оранжерията. Също превантивно може да пръскате с инфузия на чесън (на 10 литра вода - 40 г нарязан чесън) и настойка на билката змийско мляко (хелидониум; на 10 литра гореща вода - 25 г калиев перманганат и 500 г билка). Профилактичните третирания се извършват ежемесечно.

Фитофтороза (картофена мана)

Една от най-разпространените болести по доматите. Проявява се като малки кафяви петна по долната страна на листата. Те потъмняват и изсъхват, болестта се разпространява в цялото растение и унищожава плодовете.

Пръска се с чеснов разтвор: 1 чаша счукани скилидки чесън и 1 грам калиев перманганат се разреждат в 10 литра топла вода. Доматите се пръскат преди цъфтежа (разход - 0,5 литра на 1 кв. м). Използват се и фунгициди.

Още: Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

Алтернария

Долните листа се покриват с малки сиво-кафяви петна (до 1 см в диаметър). Впоследствие заболяването обхваща всички надземни части на растението.

Лечението с фунгициди ще помогне. За профилактика оранжериите и семената се дезинфекцират, а насажденията се разреждат.

Сиво гниене

Още: Най-опасните болести по доматите

По листата на доматите се образуват неравномерни кафяви петна. По-късно те се сливат и на повърхността може да се види светло покритие - това са спори на гъбички.

Използват се фунгициди, 1%-ов бордолезов разтвор; също и следния разтвор: на 10 литра вода - 1 чаша креда, 1 чаша пепел и 1 ч. л. меден сулфат (разход - 10 литра на 3 кв.м.).

Фузариум

Листата се покриват с червеникаво-кафяви петна, а след това всички части на растението бързо избледняват. При висока влажност върху такива петна се появява розово покритие.

Болните растения се унищожават. Дезинфекцирайте почвата и оранжерията. За профилактика семената трябва да се третират с фунгициди.

Антракноза

Върху различни части на растението се появяват вдлъбнати кръгли кафяви петна, които впоследствие потъмняват. Засегнатото растение съхне, плодовете гният.

Пръска се с колоидна сяра, с фунгициди, с 1%-ов бордолезов разтвор или меден оксихлорид (на 10 литра вода - 40 г от препарата.

Черни петна

Първо по листата се появяват малки мазни кафяво-зелени петна. Скоро те потъмняват и се преместват в други части на растението. Петната не се сливат, а приличат на малък черен обрив.

Ще помогне пръскането на засегнатите храсти с 1%-ов бордолезов разтвор, както и със съответни препарати.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес