Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билкова градина у дома: Как да си направите?

07 март 2023, 16:20 часа

Отглеждането на пресни подправки и билки у дома не е трудна задача, а може да ви бъде от голяма полза. Няма нищо по-хубаво от това да излезете на терасата или на двора и да си откъснете свежи подправки, които да добавите към ястията си. Запознайте се с отглеждането на няколко основни билки, които може да опитате да оглеждате сами.

Див лук

Дивият лук е една от най-лесните за отглеждате билки, които са склонни да се самозасяват. Този роднина на лука е многогодишно растение и не се налага да го засаждате година след година, може дори да давате от разсада на познати.

Дивият лук може да расте почти във всеки тип почва, но е важно да има много слънце и да няма вредители. За да приберете реколтата, използвайте чифт ножици за цветя, за да отрежете стъблата близо до основата на растението. Лилавите и белите цветове могат да се използват като ядлива гарнитура към вашите ястия.

Кои са най-добрите билки против стрес и напрежение?

Копър

Копърът е многогодишно растение, което се самозасява. Почвата трябва да е добре дренирана богата на органични вещества като компост, а градината да е огрявана от много слънце.

Босилек

Босилекът е нежно едногодишно растение, което трябва да засаждате всяка година и да го пазите от студове. Има много различни сортове босилек, достъпни за градинарите.

Босилекът расте добре в изолирани билкови легла или контейнери. Осигурете му много слънце и се уверете, че почвата не изсъхва прекалено през горещите дни.

Топ 5 билки, които можем да отглеждаме у дома

Магданоз

Магданозът е двугодишна билка, която расте като едногодишна. Има сортове с плоски листа или папратови листа, както и накъдрени или разрошени сортове: от тях типовете с папратови листа са склонни да имат по-силен вкус.

Магданозът предпочита слънчеви места, а за добър растеж в почвата трябва да има азот. Това може да стане, като добавите компост или друг органичен материал и обработвате почвата добре преди засаждане. Подобно на копъра и други роднини на морковите, магданозът има дълъг основен корен и не е устойчив на плътна или камениста почва.

Риган

Риганът е многогодишно растение. За него е важно да е на слънчево място и почвата да има добър дренаж, за да расте дбре. За най-добър вкус събирайте издънки или листа, когато са млади и крехки. Отстранете цветните пъпки веднага щом ги видите, за да не вгорчат листата.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес