Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, от която опитните градинари приготвят лекарство против акари в градината

12 април 2024, 09:30 часа

Паякообразните акари са микроскопични вредители от клас паякообразни. Средната дължина на тялото на този вредител е около 0,4 mm. Ето защо, ако има подозрение, че растенията страдат от паякообразни акари, тогава е по-добре да се въоръжите с лупа.

Паякообразните акари атакуват градински и стайни растения. Хранейки се с техния сок, те причиняват пожълтяване на листата и впоследствие пълната смърт на културата. Вредителят обича сухо и горещо време. Особено често се среща при патладжаните и краставиците. Опитните градинари използват един ефективен инсектициден препарат, който едновременно с това да има акарициден ефект, приготвен от една билка. По отношение на ефективността си, той не отстъпва на съединенията, продавани в градинските магазини.

Още няколко предимства - продуктът има ниска токсичност, което го прави безопасен както за хора, така и за животни и може да се използва за третиране на разсад и стайни растения.

Как да премахнем акарите по растенията без препарати

Как се приготвя домашен инсектицид от билката вратига?

От вратига се приготвя биологичен продукт - тази билка вероятно расте като плевел във вашата градина.

Напълнете един голям чист буркан със съцветия и стъбла от вратига. Притиснете растителния материал плътно и напълнете до ръба на съда с алкохол или водка.

Затворете съда плътно с капак, така че да не влиза въздух, и оставете за един месец на тъмно място при стайна температура.

Как да използвате лекарството от вратига?

Една супена лъжица спиртен екстракт от вратига трябва да се разтвори в литър вода преди употреба.

Използвайте продукта за поливане (задължително на влажна почва) или пръскане на растения, а за подсилване на ефекта можете да добавите препарат, с който прилепва към листата. Достатъчно е да използвате една чаена лъжичка зелен сапун.

Приготвеният разтвор може да се използва и за накисване на семена преди засаждане. В този случай не трябва да разреждате концентрата с вода. Около 15-20 минути е достатъчно време за накисване на семената. Но не се препоръчва да третирате плодни култури с този разтвор, тъй като те могат да придобият горчив вкус.

Поради малкия си размер паякообразните акари остават невидими за дълго време, докато растителността започне да изсъхва. Ето защо трябва редовно и много внимателно да инспектирате всички растения.

Какво да търсите по време на проверката? Наблюдавайте за наличието на малка тънка мрежа. Именно това е местообитанието на неканения гост и в същото време е продукт на неговата жизнена дейност. Мрежата се образува от долната страна на листата и може да бъде много тънка и прозрачна. На пръв поглед може да се обърка с обикновена мрежа. Тези с добро зрение могат да забележат вредителите. Акарите имат червени тела и се движат бързо.

Ето описание на знаците, които ще ви помогнат да идентифицирате тяхното присъствие:

  • Зеленината става матова, губи естествения си цвят и може да придобие кафяв оттенък.
  • Листата се деформират, извиват и изсъхват.
  • При тежки щети се виждат паяжини и голяма концентрация на вредители.
  • Активното размножаване и бързото развитие допринасят за бързото заразяване на съседните саксии с растения.

Мързеливите домакини приготвят разтвор от тези 2 подправки, с който премахват акарите от килимите и диваните

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес