Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която пази градината от вредители и обогатява почвата

24 април 2024, 09:55 часа

Ако във вашата градина се появи тази билка като плевел, не бързайте да я премахвате. Това растение е известно със своите лечебни свойства и се използва широко в народната медицина. Но в допълнение към това, подбелът играе важна роля за подобряване на почвеното плодородие.

Ползи от подбела в градинарството

"Подбелът предпочита влажни, богати на хумус почви. Той е в състояние да издържи на продължителни наводнения. Помага за подобряване на структурата на почвата, повишава нейното плодородие и намалява ерозията“, коментира агрономът-почвовед, кандидат на биологичните науки Алексей Подносов.

Билката, която всеки градинар трябва да има в градината си

Подбелът е способен да натрупва значителни количества азот, фосфор и калий в своите коренища. Тези елементи са необходими за нормалния растеж и развитие на повечето растения. След като коренищата умрат, те се разлагат и тези елементи в състава им навлизат в почвата, обогатявайки я с хранителни вещества. Освен това подбелът помага и за подобряване структурата на почвата. Кореновата система на растението прониква дълбоко в земята, което помага за предотвратяване на ерозията на почвата и подобряване на водопропускливостта. По този начин отглеждането на подбел може значително да увеличи плодородието на почвата и да създаде благоприятни условия за растежа на други растения.

Що се отнася до съседството с други растения, подбелът "се разбира" добре с повечето видове. Въпреки това трябва да избягвате да го засаждате до растения, които изискват интензивни грижи и редовно поливане, като рози или зеленчуци. Подбелът може да се конкурира с тях за вода и хранителни вещества.

В същото време подбелът може да предпази други растения от някои болести и неприятели. Неговите етерични масла имат антисептични свойства, които помагат за предотвратяване на развитието на гъбични заболявания и отблъскват насекомите вредители като листни въшки, пеперуди, белокрилки, бръмбари, мухи.

Билката, която балансира хормоните и бори депресията

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес