Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банановите кори са тайното оръжие на успешните градинари през есента

27 септември 2023, 07:35 часа

Градинарите с опит знаят, че подготовката за следващия сезон трябва да започне още през есента. Този период от годината е отличен за събиране и сушене на бананови кори, които се превръщат в силно оръжие в ръцете на градинарите. Защо обаче тези кори са толкова ценни?

Банановите кори са богати на полезни съединения като калиеви соли, магнезий, фосфор, желязо, цинк, натрий и манган. Те съдържат и органични хранителни вещества, които наторяват растенията по незаменим начин. Сушените кори се превръщат в безопасен и ефективен тор, който градинарите могат лесно да приготвят.

Бананова кора в саксията: Тайната за цъфтеж и здрави растения

За да приготвите този удивителен тор, просто накиснете изсушените кори от 5-6 банана в 3-литров буркан и оставете сместа за 3 дни на топло място. След този период можете да използвате получената инфузия за поливане на растенията си. Само 100 ml от този тор ще бъдат достатъчни, за да осигурите на растенията си необходимите хранителни вещества.

Така, банановите кори не само помагат за по-богата реколта, но и предпазват околната среда, като предоставят алтернатива на химичните торове. Те са тайното оръжие, което всяка успешна градинарка и градинар трябва да има в арсенала си през есента.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес