Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако засадите този зеленчук през есента, ще се радвате на нечувано богата реколта

11 август 2022, 16:26 часа

С наближаването на есента въздухът става много по-прохладен, а почвата е все толкова топла. Това време е изключително благоприятно за развитието на много градински култури. Става въпрос основно за растения, които са с малък период на вегетация. Ако ги засадите в началото на есента, ще можете да приберете богата реколта, преди да са настъпили големите студове.

Има един зеленчук, който позволява да бъде засят както през пролетта и лятото, така и през есента. Ако обаче решите да го засеете през по-прохладните месеци от годината, вкусът му ще е много по-добър. Става въпрос за репичките, които идеално си пасват с всякакви зелени салати.

Какво трябва да знаем за сеенето на репичките през есента?

Както споменахме и по-рано, репичките се сеят през ранна пролет и лятото, но есента е най-благоприятният период. Тогава зеленчуците са много по-сочни.

ТАЙНИТЕ на репичките, за които никой не беше чувал

Най-хубавото е, че прибирането на реколтата от репички може да започне 20 дни след засяването им. Растенията са с висока устойчивост при замръзване на почвата. Едно от важните неща, на които да обърнете внимание, е засяването на репичките в топли лехи.

Когато дойде ред за прибиране на реколтата, трябва да изберете сухо време. Зеленчуците се почистват от листата и корените и се подсушават.

Задължително е репичките да се съхраняват в пликове с цип или в стреч фолио. Те трябва да бъдат в хладилник, за да може да издържат по-дълго време.

Ако искате няколко месеца да се радвате на домашни, сочни и вкусни репички, не забравяйте да ги засеете през есента.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес