Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако засадите това до пипера, листните въшки няма да го доближат

09 юни 2022, 10:45 часа

Листните въшки са опасен паразит, който буквално изсмуква влагата от растенията и лишава градинаря от реколтата. Този вредител често атакува леторастите и листата на чушките. Той се размножава по-лесно при висока влажност.

Освен това листните въшки се появяват, ако са нарушени принципите на съседство в градината. Ако до чушките има цветя, които привличат този паразит, тогава не може да се очаква голяма реколта. Става дума за растения като калина, липа, бегония и настурция (латинка). В случая листните въшки просто ще прелетят към пипера.

Растенията, които са нападнати от листни въшки, стават по-тънки и деформирани, листата им окапват и на практика не се образува плод.

Най-добрият тор за пипера - благодарение на него от всеки корен ще приберете 1 кофа реколта

Как да се отървете от листни въшки по пипера?

На първо място е необходимо да се предвидят правилните съседи за пипера - т.е. растения, които прогонват листните въшки. Сред тях са лук, чесън и лайка.

В допълнение, опитните градинари използват народните средства за борба с листните въшки. Сред тях са разтвори на базата на дървесна пепел, водороден прекис, борна киселина или горчица на прах.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес