Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако подхраните доматите с това ще имате богата и сочна реколта до ноември

13 септември 2024, 06:00 часа

Доматът е такова растение, което "извлича" цялата енергия от земята, но затова пък ни дава най-сочните плодове

За да бъде стъблото силно, листата зелени, а плодовете силни и сочни - доматите ще вземат всичко от земята . Ето защо е много важно да обогатите почвата преди засаждането на домати.

Вижте още: Защо доматите се напукват още преди да се оберат и как да го предотвратите

Времето за оплождане също е много важно.

Кога да торите домати?

 

Доматите трябва да се торят само 2 пъти през сезона: след засаждане и непосредствено преди плододаване.

 

Най-голямата грешка на градинарите е да поставят тор в дупката, където ще поставят разсада на доматите. Но това може да увреди корените на растението, така че не се препоръчва.

Най-добре е да подготвите почвата месец преди засаждането. Смесете с тор, смесете с органичен тор, каквото и да е, но никога не прилагайте тор директно върху растението веднага след засаждането.

Какъв тор е най-подходящ за засаждане на домати?

Всеки градинар има своя любима добавка за тор, но предложението е да използвате такава с комбинация от азот, фосфор и калий. Също така би било добре, ако торът съдържа и калций, и магнезий.

Преди засаждане почвата се подхранва с тор с високо съдържание на азот.

Когато видите, че доматите се подготвят за първите плодове, поръсете около тях тор с високо съдържание на калций и фосфор. Това ще помогне на плодовете да бъдат силни, плътни и сочни.

Вижте още: 3 вида цветя, които се садят през септември и цъфтят до снега

ЗАБЕЛЕЖКА: За да осигурите калций на доматите, не забравяйте да поставите натрошени черупки около стъблото, но също и в почвата. Ще замените магнезия, ако добавите английска сол към почвата около доматите.

СЪВЕТ: Тор от "домашно" е този, който съдържа разтвор на коприва и черен оман . Прави се като стръкове и листа от коприва и оман се накисват в 10 литра вода, захлупват се и престояват 21 дни. След това течността се разрежда и доматът се полива в широка дъга около стъблото (в противен случай ще се повреди коренът).

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес