Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате двойно по-богата реколта от домати, пръскайте ги с това

28 март 2022, 15:20 часа

Подхранването на зеленчуците е задължително, ако накрая искаме да останем доволни от реколтата. Съществуват безброй торове, предлагани в специализираните магазини. Въпреки това обаче е важно градинарите да са запознати със спецификите на зеленчука ида знаят в кой точно момент с каква тор да го подхранят, така че плодовете да са още по-сладки, а добивът по-висок.

Именно за подхранването на оранжерийни домати ще си говорим в днешната статия. Ще ви споделим как следва да процедирате за двойно по-богата реколта.

Никога не изхвърляйте връхчетата на доматите - топ трик за тяхното приложение в градината

Ето какво трябва да знаете за подхранването на зеленчука:

Епсомовата сол съдържа редица елементи, които са с фундаментално значение за вкуса и големината на самите домати. Веднъж месечно е напълно достатъчно да подхранвате растенията с нея. Препоръчително е да разтворите една супена лъжица епсомова сол в 4 литра вода. Този разтвор помага на растенията да усвояват по-лесно и бързо хранителните вещества от почвата.

Ако искате да премахнете вредителите от доматите, които отглеждате в оранжерия, е желателно да използвате екологично чисти разтвори. Инсектицидните сапуни са напълно безопасни за човек и са чудесно средство в борбата срещу насекоми и всякакви други вредители. За да има максимален ефект от тях, трябва да влязат в пряк контакт с вредителите. Поради тази причина е нужно да пръскате обилно от разтвора.

Запомнете, че в периодите, в които дневните температури са над 33 градуса, а нощните под 15 градуса, това води до окапването на цъфтежа на доматите. В такъв случай е препоръчително да ползвате разтвори за цъфтеж, които насърчават опрашването.

Ако искате да предпазите любимия си зеленчук от гъбични заболявания, използвайте млечни разтвори. Приготвянето им не е никак сложно. Използва се мляко на прах или обезмаслено мляко. Препоръчително е да се придържате към съотношение 1:9. Няколко пъти седмично, до към средата на лятото, е добре да пръскате доматите.

Грижете се за вашите зеленчуци в градината и съвсем скоро ще имате вкусни и сочни домати, които с наслада да похапвате!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес