Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 трика за победа над брашнестата мана в късната лятна градина

15 август 2024, 14:25 часа

Брашнестата мана шокира градинските растения през късното лято. Това гъбично заболяване причинява хаос на нежните листа и може да намали добивите, ако не бъде овладяна.

Още: Полезна или вредна е утайката от кафе за доматените растения

Брашнестата мана е досадна гъбична инфекция, която се разпространява чрез спори. Покрива листата от двете страни с размит, бяло-сив израстък. Петната се разпространяват и пълзят, след което произвеждат повече спори за разпространение върху нови гостоприемници. Това може да изглежда като една болест, но това е разнообразна смес от много гъбички от различни родове. Типът се различава в зависимост от гостоприемника, като десетки видове растения предлагат убежище за тези гъби.

Тези трикове в края на сезона ви помагат да победите брашнестата мана, преди да се разпространи неконтролируемо. Малките нашествия са лесни за отстраняване и е по-добре да ги хванете, докато могат да се управляват. Не се притеснявайте, ако вашите растения са покрити с плесен, тъй като има лесни решения да я спрете.

Първа защита: дайте пространство на вашите растения

Разстоянието между вашите растения предлага множество предимства освен предотвратяването на брашнеста мана! Първо предотвратява болестта, като държи растенията далеч едно от друго. Когато са близо един до друг, заразените видове преминават по спорите към близките здрави. Правилното разстояние създава вятърни канали между растенията, което допълнително обезсърчава спорите да кацнат върху вашите култури.

Ако вашите растения вече са в земята, не можете да направите много разстояние. Подрязвайте излишните листа от култури като краставици, домати и дини, за да улесните въздушния поток между близките растения. Дървета и храсти като кленове, рододендрони и дъбове също могат да получат това заболяване; разпределете тези екземпляри, като използвате бъдещия им зрял размер, а не техния размер при засаждане.

Избягвайте поливането отгоре

Ако брашнестата мана вече е завладяла вашата градина, поливането отгоре може да я разпространи. Тази обичайна напоителна практика е удобна, особено при модерни спринклерни системи. Опасността от поливането отгоре се крие в способността му да повишава влажността около растенията. Комбинацията от летни горещини и висока влажност създава идеални условия за този патоген.

Поливането отгоре също губи вода, тъй като много капчици остават по листата, вместо да достигнат почвата. Растенията могат да пият вода през листата си, но те са много по-ефективни при използването на корените си. Голяма част от влагата се изпарява, преди да успеят да я поемат, особено през дните с висока температура.

Поддържайте вашите растения силни и здрави, като поливате ниско до земята около основата им. Капковото напояване е един лесен начин да имате постоянна влага без прекалено много влажност.

И накрая, избягвайте водни струи за третиране на вредители по растения, които са податливи на брашнеста мана или в почви, където е присъствала гъбата. Вместо това използвайте резитба, биологичен контрол и органични пестициди.

Осигурете на листата достатъчно слънчева светлина

Сенчестите условия улесняват разпространението на брашнестата мана. Растенията, които предпочитат пълно слънце, улавят спори по-често на частична сянка. Разполагайки вашите едногодишни и многогодишни растения в райони с достатъчно светлина, вие им помагате да се борят с вредители и патогени, които са насочени към слаби, болни видове.

Някои видове улавят брашнеста мана на сянка, въпреки че предпочитат да растат в сенчести условия. Един пример, хортензията, лесно отглежда бели петна в края на лятото. Поливането отгоре, сянката и високите температури експоненциално ускоряват способността на праха да расте. Дайте на хортензиите и подобни видове малко слънчева светлина, за да им помогнете – частичната сянка означава, че се нуждаят от два до шест часа слънце на ден.

Сенчестите зеленчукови лехи също лесно привличат болести, тъй като нашите едногодишни хранителни култури често са податливи на патогени. Ако дърво или храст засенчва градината, помислете за подрязване на някои клони, за да позволите на светлината да достигне до вашите градински легла. Повечето зеленчуци се нуждаят от пълно слънце, от шест до осем часа пряка светлина дневно.

Добавете мулч или компост

Мулчирането действа по два начина за предотвратяване и победа над брашнестата мана. Това заболяване често се намира в почвите и водните капки го пръскат върху листата. Мулчът държи почвата скрита под дебело покритие от органична материя. Когато водата падне, спорите се борят да скочат върху вашите растения.

Органичната материя предотвратява инфекцията, като поддържа вашите градински екземпляри здрави и издръжливи. Тъй като органичният мулч се разлага, те добавят полезни бактерии, гъбички и буболечки, които се борят с лошите. Популациите на здрави микроорганизми обитават почвите, което затруднява превземането на територия за патогените.

Подобният на мулч компост също запазва влагата по време на суша и улеснява дренажа по време на дъждовни бури. Той ще се разпадне с течение на времето , което означава, че ще искате да добавите стабилни доставки през целия вегетационен период. Компостът е най-добрият мулч, който можете да добавите. Други полезни опции са листна плесен, дървени стърготини и слама.

Наторете правилното количество

Торовете влияят върху растежа на растенията, като осигуряват изобилие от хранителни вещества. Когато се прилагат правилно, те са част от здрава екосистема. Излишните хранителни вещества могат да навредят на растенията и да ги направят по-податливи на болести.

Един пример е азотът - този елемент помага на растенията да растат листа и неговото присъствие или отсъствие има драстични ефекти. Твърде много азот води до излишна зеленина. Многото листа създават благоприятни условия за плесента, както чрез предлагане на повече места за приемане, така и чрез намаляване на въздушния поток.

Избягвайте да добавяте допълнителни хранителни вещества към вашите почви и използвайте почвен тест, за да разберете кои точно ви липсват. Ако прилагате компост последователно в продължение на години, почвата ви може да не се нуждае от допълнителен тор. Най-добре е да добавите малко сега, тъй като винаги можете да добавите още по-късно.

Отрежете заразените листа

Ако вече има инфекции по вашите декоративни растения, подрязването ги предпазва от разпространение. Използвайте тази стратегия всяка есен, когато се появи брашнеста мана по тиква, домати и пъпеши. Отрежете листата с малки инфекции и ги изхвърлете далеч от градината си. Внимавайте да не разклащате листата, докато подрязвате, тъй като това може да разпространи спори в другите ви растения.

Растенията с малко листа може да не се възползват от тази стратегия. Подрязвайте само здрави растения с обилни листа — без листа те ще се борят да отглеждат нови, да произвеждат плодове и да се борят с патогени. Разлагащите се листа по повърхността на почвата позволяват на болестта да продължи да процъфтява, така че ги отстранете заедно с всяка зеленина, която отрязвате.

Нанесете органични спрейове за лечение

Когато всичко друго се провали, пръскането на органични разтвори убива и предотвратява растежа на плесен в здравата растителна тъкан. Брашнестата мана е гъбичка, което означава, че естествените фунгициди ги увреждат или побеждават след продължително приложение. Болестите се развиват, за да се противопоставят на лечението — променяйте подхода си всяка година, така че да не изграждат устойчивост към вашите спрейове.

Също така ще искате да пръскате рано сутрин или привечер. Листата извличат влага, когато са жадни, така че ще всмукват пръски през деня. Това може да причини щети и листата да изсъхнат или да умрат. Винаги пръскайте преди настъпването на дневната топлина и ще избегнете случайно нараняване на вашите градински декоративни растения и зеленчуци.

Когато смесите тези разтвори, използвайте ги в рамките на ден или два. Ако се оставят на склад, те ще загубят силата си или ще станат токсични. Правете малки количества и няма да се налага да се справяте с излишък от разтвори за лечение.

Отстранете заразените растения

Понякога методите за третиране се провалят при нашите нежни декоративни растения и зеленчуци. Повечето дървета и трайни насаждения продължават да процъфтяват въпреки инфекциите с брашнеста мана, които обикновено се появяват от средата на лятото до есента. Това означава, че някои растения процъфтяват през другите сезони и се промъкват през гъбични нашествия.

Зеленчуци като домати, тиква и дини може да не се справят добре. Едногодишните имат ограничени площи, където имат лукса да живеят през няколко сезона. Ако болестта се разпространи по стъблата им, те се борят да цъфтят и плододават. Това означава, че ще отделите място във вашата градина за непродуктивни растения.

Премахнете прекалено заразените растения от вашата градина. Издърпайте ги нагоре или ги нарежете в основата им, за да избегнете нарушаване на почвата. Изхвърлете ги и не ги компостирайте. Засадете нови семена или пресадете на тяхно място, за да използвате пространството. Ако все още има време, посейте устойчив на болести сорт от същата култура. В противен случай сейте есенни и зимни култури като цвекло, манголд и спанак.

Изберете устойчиви сортове за следващата година

Добавете допълнителен защитен слой с устойчиви на болести култури . Ако вашите тиквички са пораснали с бял мъх по всичките си листа, опитайте „Emerald Delight“, лятна тиква, устойчива на брашнеста мана. Изберете зеленчуци като този и ще избегнете прахообразните гъбични инфекции през следващата година.

Още: Как да разберете кога е точния момент за прибиране на реколтата от картофи

Някои видове, като дините, нямат устойчиви сортове. Дините имат привидно вградена устойчивост на брашнеста мана. Други растения се нуждаят от повече техники за превенция и лечение, отколкото техните устойчиви двойници.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес