Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 ефективни начина да се отървете от охлювите в градината си

17 септември 2024, 11:00 часа

Ако се борите с охлюви, които обичат да опустошават вашата зеленчукова градина, това ще ги прогони и те дори няма да се доближат до вашите зеленчуци и цветя.

Вижте още: Как да направите компост за 14 дни: Цветята и зеленчуците, засадени в него, растат и процъфтяват с бързи темпове

Охлювите са едни от основните вредители в градината, тъй като са в състояние за кратко време да изядат разсад, новопоникнали растения и всичко, което грижливо сте отглеждали дни и месеци.

Дъждовното време е времето на охлюви. Тогава те доминират, докато вие не можете да излезете и да защитите насажденията си поради валежите.

Но има 8 начина да унищожите тези вредители от вашата градина:

1. Царевично брашно

Охлювите изглеждат невероятно привлечени от това брашно, което е фатално за тях. Вечерта сложете буркан с царевично брашно в градината и на сутринта около него ще намерите купчина мъртви охлюви. Правете това всяка вечер, докато напълно унищожите тези вредители.

2. Бира

По същия начин седи въпросът с бирата, която охлювите  обожават. Изсипете бирата в плитък съд като чинийка и я оставете на двора. На сутринта в него ще откриете "удавени" охлюви, които бирата ги привлича като пчелите меда.

3. Черупки от яйца и утайка от кафе

Яйчената черупка разрязва охлювите и те не могат да преминат през острите й ръбове, а утайката от кафе отблъсква охлювите със самата си миризма. Затова създайте бариера от черупки от яйца и утайка от кафе около вашата градина.

4. Пясък

Пясъкът около градината ще създаде същата бариера като черупките на яйцата. Охлювите няма да го пресичат и вашите растения ще бъдат в безопасност.

5. Амоняк

Смесете 1 част амоняк и 6 части вода. Напръскайте този продукт из цялата градина и охлювите дори няма да се доближат до вашата зеленчукова градина.

6. Торби за боклук

Поставете торби за боклук около двора и налейте малко вода в тях. Привлечени от влагата, охлювите ще влязат в торбата и ще ви чакат вътре до сутринта.

7. Естествени хищници

Таралежите, жабите и кокошките унищожават охлюви. Ако имате тези животни в градината, охлювите няма да се доближат до нея.

8. Мед

Ако нищо от горното не помогне, поставете медни тръби около марулята или там, където има разсад и чувствителни билки. Това определено е най-скъпият метод, но работи. Охлювите няма да пресекат медна жица. Медта има естествена реакция към слузта на охлюви, която шокира тези вредители, сякаш през нея е прокаран електрически ток.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес