Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

18 май 2023, 14:44 часа

Орхидеите са едни от най-красивите цветя, които можем да отглеждаме у дома. Те не само ни радват със своите прекрасни цветове, но и са лесни за поддръжка. Ето 6 полезни съвета, които ще ви помогнат да се радвате на буен цъфтеж.

1. Осигурете им достатъчно светлина

Орхидеите обичат да бъдат на светли места, но не обичат директната слънчева светлина. Затова е добре да ги поставите на прозорец, който гледа към север или изток. Ако не сте сигурни каква е подходящата светлина, може да направите тест със сянката. Ако сянката едва се вижда, значи светлината е малко, ако пък е плътна, то тогава слънцето е твърде силно и трябва да преместите орхидеята на друго място.

2. Правилно поливане

Поливането на орхидеите е ключово за тяхното здраве. Те трябва да се поливат на няколко дни, в зависимост от условията, в които се отглеждат. За да се ориентирате дали е време за поливане, дръжте орхидеите в прозрачни кашпи - така може да виждате степента на влажност в саксията. Не забравяйте също периодично да пръскате или триете листата с влажна кърпа.

Орхидеите няма да спрат да цъфтят, ако положите ТЕЗИ грижи

3. Подходяща температура

Орхидеите обичат умерена температура, около 20-22 градуса, независимо дали е сутрин или вечер. Важно е саксиите да не бъдат срещу струята на климатик, а ако са в близост до парно, е добре да ги поставите върху подложка с вода, за да поддържате въздуха влажен.

4. Подрязване след цъфтеж

Когато орхидеите прецъфтят, е добре да подрязвате стъблото. Ако е подрязване след първия цъфтеж, тогава отрежете точно под мястото, където е било първото цветче. Ако подрязвате след като орхидеята е прецъфтяла, режете под мястото, където е било последното цветче. Зеленият цвят на стъблото е признак на жизненост, а кафявият и жълтеникавият показват, че този израстък е болен или безжизнен.

Пресаждане на ОРХИДЕЯ за по-добър растеж и буен цъфтеж

5. Хитринка при пресаждане

При пресаждане на орхидеите сложете малко канела в почвената смес. Тя предпази от заболявания и гъбички по корените на цветята.

6. Грижа за корените

Корените на орхидеите могат да излизат извън кашпите. Това са така наречените въздушни корени, които търсят къде да се захванат. Понякога те изсъхват, защото не получават толкова вода, колкото останалите. Въздушните корени всъщност са белег, че орхидеята се чувства щастлива на мястото, на което сте я поставили.

Отглеждането на орхидеи е лесно и приятно хоби. Спазвайте тези съвети и ще имате здрави и красиви цветя у дома си.

Мария Борисова
Мария Борисова Отговорен редактор
Новините днес