Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 правила, които всеки градинар трябва да спазва при поливане на доматите

17 юли 2023, 11:33 часа

Доматите са особено взискателни култури, когато става въпрос за поливането. Затова е важно всеки градинар да е запознат с основните правила, които ще направят тази процедура максимално ефективна.

1. Опасността от студената вода

Хладната вода може да навреди на доматите, затова трябва да бъдем внимателни. Най-добре е водата да бъде налята в дълбок съд и оставена да се затопли на слънце преди поливане.

Придружаващо засаждане при ДОМАТИТЕ: Успешни комбинации

2. Подходящото време за поливане

За да предпазим доматите от вреда, най-добре е да ги поливаме след залез слънце или рано сутрин.

3. Поливане въз основа на фазата на развитие на доматите

В различните етапи от растежа си, доматите изискват различно количество вода. Например, те се нуждаят от по-често поливане през периода на цъфтеж и плододаване.

Контрол за мана по доматените растени: Ето как да се справите

4. Поливане в зависимост от състоянието на почвата

Прекомерното поливане може да е вредно за доматите. Затова, трябва да се водим от състоянието на почвата. Ако тя е все още влажна, поливането може да бъде отложено за следващия ден. В случай, че почвата е изсъхнала, може да се извърши дори и непланирано поливане.

5. Различните методи за поливане

Доматите не трябва да се поливат единствено по традиционния начин, в близост до корена. Също така е важно да се осигури достатъчно влага и за зелената част на растението. Това е възможно да се извърши по време на вечерното поливане.

Мария Борисова
Мария Борисова Отговорен редактор
Новините днес